Hírek

Szabadság a periférián – Magyar filmek Berlinben

A határnyitás 30. évfordulója alkalmából különleges vetítéseket szerveznek Berlinben: az esemény részeként két magyar alkotás is eljut a nézők elé.

A kétnapos vetítéssorozat első estéjén, december 5-én a berlini Brotfabrik mozi mutat be egy régibbi és egy újabb magyar filmet, december 6-án pedig a Collegium Hungaricum Berlin vetít német alkotásokat. Utóbbi idén a Berlinale kapcsán magyar animációkat is műsorára tűzött még februárban. Többek közt Tóth Luca Lidérc úr című munkáját is láthatta akkor a külföldi és az ott élő magyar közönség.

A holnap kezdődő eseménysorozaton az 1989 előtt időszakot nő filmesek korai munkái képviselik. Mészáros Márta 1968-ban forgatta első nagyjátékfilmjét, az Eltávozott napot a népszerű énekesnő, Kovács Kati főszereplésével. A film egy árvaházban felnőtt gyári munkáslány történetét mutatja be, aki egy nap úgy dönt, hogy meglátogatja édesanyját. A filmet sokan az Örökbefogadás előfutárjaként tartják számon, amelyért Mészáros Márta 1975-ben a Berlinale történetében először női rendezőként elnyerte az Arany Medvét és amelyet éppen idén restaurált teljeskörűen a Magyar Nemzeti Filmalap. Az Örökbefogadást több más magyar mű mellett az idei Berlinale-n is bemutatták.

Mészáros legutóbb 2017-ben rendezett mozifilmet, ez volt az Aurora Borealis – Északi fény, amely szintén szép hazai és nemzetközi sikereket ért el. A rendezőnőt pedig egy bő hete beválogatták a világ legjobb 100 női alkotója közé.

Enyedi Ildikó és Mészáros Márta a világ legjobb 100 női rendezője között

Mészáros Márta Eltávozott napja tehát a 89 előtti idők lenyomata, míg a 89 utáni időszakból a fenti alkotásokkal témájukban rokon, de a rendszerváltás utáni időket idézi meg Bollók Csaba alkotása. A 2007-ben készült és számos hazai és nemzetközi elismerést kapó Iszka utazása még a magyar Oscar-nevezésig is felkúszott. És bár a film végül nem jutott be a legjobbak közé, Bollók műve a mai napig erős és sajnos fájóan releváns. Az alkotás tizenkét éves főhőse alkoholista szüleivel él Európa egyik peremvidékén elkeserítő körülmények között – minden értelemben.

A film a 2007-es Magyar Filmszemlén elnyerte a Legjobb szerzői film díját is, Szarajevóban és Torinóban pedig legjobb filmnek jelölték. Bollók azóta több sorozatban rendezett epizódokat, 2012-ben pedig több neves hazai rendező oldalán ő is rendezett egy blokkot az East Side Story címen futó alkotáshoz.

Mindkét Belinben vetített magyar alkotás december 5-én kerül műsorra a Brotfabrik moziban.

Sajtóközlemény

Podcast

Hirdetés

Hirdetés