Hírek

Szabó Győző drogvallomásaiból készít filmet Herendi – Forog a Toxikoma

Szabó Győző 2017-ben jelentette meg Toxikoma – Tíz év drogvallomásai című önéletrajzi könyvét. Ebből forgat most filmet Herendi Gábor.

A héten indul Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapuló mozifilm, a Toxikoma forgatása. Szabó Győzőt Molnár Áron, Csernus Imrét Bányai Kelemen Barna alakítja, a film producerei Illés Gabriella és Herendi Gábor lesznek. A mozit Herendi Gábor rendezi is, és az alkotók közt van executive producerként Szabó Győző is. A film Szabó és Dr. Csernus Imre kapcsolatára fókuszál majd.

Az alkotótársaimmal hosszas útkeresés van a hátunk mögött, ami során eljutottunk oda, hogy a könyv csak alapanyag, inspirációs forrásként szolgáló mű a film megvalósulásához. A munkafolyamat alatt sok mindent megértettünk a drogos főhős mozgatórugóiról, az egyre mélyebbre rántó hazugságspirál logikájáról, de egyre világosabbá vált, hogy nem ezt kell a filmünk történetének középpontjába helyezni” – meséli Illés Gabriella producer. „Végül kristályosodott az a közös vízió, hogy egy Whiplash– vagy Good Will Hunting-szerű buddy történetet kell elmesélnünk a két hős,

a drogos alfahím és az Istent játszó pszichiáter egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról”

– tette hozzá a producer, aki nagy örömmel fogadta, hogy Szabó Győző őt kérte fel, miután A Játékkészítő és az Álomutazó című mesemusicalben is nagy sikereket értek el.

Szabó Győző A Játékkészítő Malacaként

Szabó Győző Toxikoma című regénye különösen közel áll hozzám, hiszen a heroinizmusáról szóló személyes történetében magam is érintett vagyok” – meséli Herendi Gábor rendező. „A Valami Amerika forgatása előtt álltunk, amikor kiderült, hogy Zsámbéki Gábor, a Katona József Színház akkori igazgatója ahhoz a feltételhez kötötte Győző filmbeli szereplését, ha hajlandó bevonulni és alávetni magát az elvonókúrának. Személyesen konzultáltam dr. Csernus Imrével, hogy vajon Győző egy ilyen megpróbáltatás után hogy tud majd dolgozni.

Dr. Csernus megnyugtatott, hogy Győzőnek a munka egyenlő lesz a gyógyulással, nyugodtan bízzak benne.

Így is tettem.” – emlékszik vissza a rendező, akit a regény feldolgozásában leginkább az ego harc bemutatása érdekel, ami a két domináns férfi között zajlott a pszichiátrián. Mindketten bejárják a saját útjukat és megtanulnak valamit a másiktól, amitől a saját életüket is jobb irányba fordítják. „A film hiteles jelenetek sorozata, amelyek feszültsége nagyban múlik a rendezésen, a színészek játékán.” – tette hozzá Herendi.

Az amerikai filmekkel kell versenyeznünk a nézőért – interjú Herendi Gáborral  

A két főhős meghatározó közege a pszichiátriai osztály, melynek fel kell építeni a mikrovilágát a maga sajátos szabályaival és hangsúlyosabb mellékszereplőkkel. Szabó és Csernus egymással harcol, de egy ponton mindkettőjüknek el kell jutni a felismerésig, hogy csak közösen juthatnak előre, és hogy van valami, amiben csak a másik segíthet rajtuk.

A film Csernus doktorral a terápia alatt kialakult kapcsolatunk fejlődését fogja bemutatni, ez a kapcsolat a végén egy nagyon jó barátsággá alakult.” – meséli Szabó Győző. „Izgalmas munka előtt állunk, és bizonyára furcsa lesz majd az életem egy részéről szóló mozit végignézni. Az pedig nagy öröm, hogy Molnár Áron személyében sikerült egy olyan színészt találni, aki rendkívül hasonlít a fiatalkori önmagamra. Ezt rögtön észrevettem, már az első közös színházi munkánk során.” – tette hozzá a népszerű színész.

A Filmalap támogatással készülő Toxikoma a tervek szerint 2020 novemberében kerül országszerte a mozikba a Vertigo Média forgalmazásában.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com