Hírek

Száguld a Disney, minden idők legsikeresebb filmstúdiója

A Disney kétmilliárd dolláros bevételnél jár, noha még az év fele sem telt el.

Két évvel ezelőtt, amikor a Disney hárommilliárd dolláros bevétellel zárta 2016-ot, iparági rekord született: egyetlen stúdió sem keresett még ennyit a filmtörténet során. Most még ezt is felülmúlhatja a cég, mivel alig járunk 2018 felénél, és a Disney bevétele máris elérte a 2 milliárd dollárt.

A határt a cég A Hihetetlen család második részével lépte át – írja a The Wrap. Ezen a héten a film mindössze hat nap alatt 253 millió dollárt termelt odahaza (és így felül fogja múlni az animációs filmek amerikai bevételi rekordját tartó Szenilla nyomábant).

A Disney elsősorban leánystúdiói, a Marvel, a Pixar és a Lucasfilm alkotásainak köszönheti irdatlan sikerét. A Marvel részéről Fekete Párduc és Bosszúállók: Végtelen háború önmagukban is rekorder filmek (mindkettő hat-hétszáz millió dollár között hozott odahaza). A Pixar A Hihetetlen család 2-vel arat (várható hazai eredménye felülmúlhatja akár az 500 millió dollárt is). A Lucasfilm idén nagyot csalódott a Solo: Egy Star Wars történet teljesítményében, de azért ez a film is hozhat 200 millió fölött odahaza (még ha veszteséggel is zár végül).

A Disney így 35,8%-os éves hazai piaci részesedést mondhat magáénak 2018 első felében, ami egyetlen stúdió számára brutális eredmény: a második helyezett Fox alig 12,8%-kal követi – írja a lap.

A Disney A Hangya második részével folytatja idei diadalmenetét Amerikában, aztán a Christopher Robin érkezik, majd egy Diótörő-film, aztán a Rontó Ralph második része és végül karácsonykor a Mary Poppins folytatása.

És a nemzetközi bevételekről (amiben a szuperhős-filmek, a Star Wars-filmek és az animációk egyaránt erősek), no meg a filmek köré épülő merchandise-ról persze nem is beszéltünk. Igaz ugyan, hogy a költségekről sem – a filmek átlagos gyártási és marketing költségei is emelkednek. Mégis, a Disney bekebelező és aztán szigorúan szabályozó stratégiája fényesen beválni látszik.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com