Hírek

Szalai Annamáriáról neveztek el díjat a zalaegerszegi Göcsej Filmszemlén

Szalai AnnamáriaSzalai Annamáriáról, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) néhai elnökéről neveztek el és adtak át díjat a Zalaegerszegen 11. alkalommal megtartott Göcsej Filmszemlén.

Frauenhoffer Márta elmondta: idén 44 pályaművet küldtek be a jelentkezők a sorrendben 11. alkalommal megszervezett zalai filmfesztiválra, amelyet kezdetektől támogatott az NMHH és a szervezet elődje, illetve zalaegerszegi születésű egykori elnöke, Szalai Annamária. A szervezők úgy gondolták, valamilyen formában szeretnének megemlékezni erről a gesztusról, ezért döntöttek a Szalai Annamária-filmdíj megalapításáról, amelyet most először adtak át a hét végén tartott fesztiválon.

A Németh János Kossuth-díjas keramikusművész által készített emlékplakettet a rendezvény fődíjaként a Debrecen Városi Televízió Kft. Kossuth papja című filmje nyerte el. A dokumentumfilmek kategóriájában László Gábor Ez volt a sorsom… című alkotása lett az első, a kisjátékfilmek között Helmeczi Benjamin Az utolsó levél című műve végzett az élen, afilmetűdök között pedig Varga Árpád Zsolt Control (of death) címet viselő munkája nyert.

Zsűritagként András Ferenc és Koltay Gábor filmrendező, valamint Szaknyéri András, a hévízi Fontana Filmszínház vezetője magas színvonalú, profi alkotásoknak értékelte a versenyre nevezett pályaműveket.

Mint azt a szervező televízió ügyvezetője hozzátette, az NMHH-n kívül idén a Magyar Művészeti Akadémia, illetve hagyományosan Zalaegerszeg önkormányzata is támogatta a GöcsejFilmszemlét. Az NMHH Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program révén évek óta támogatja anyagilag a fesztivált, idén 2,1 millió forintot ajánlott fel a filmszemle díjazottjainak.