Hírek

Szarajevó 2015: Győztes a török versenyfilm, a zsűri különdíját kapta Nemes és Almási

Mustang-quand-la-maison-se-transforme-en-prisonA Mustang című török alkotás nyerte a Szarajevói Filmfesztivál fődíját, a zsűri különdíját Cannes-hoz hasonlóan itt is Nemes László Saul fia című alkotása nyerte. A dokumentumfilmek között szintén a zsűri nagydíját kapta meg Almási Tamás tititá című filmjéért. A 20 éves szülinapját ünneplő mustráról idén először a Filmtekercs a helyszínről jelentkezett.

Deniz Gamze Ergüven török filmrendező elsőfilmje, a Mustang nyerte a 21. Szarajevói filmfesztivál fődíját, a Szarajevó szíve néven átadott díjat. Ugyanezért a filmért kapta a legjobb női főszereplő elismerését annak öt – többségében amatőr – színésznője (Güneş Şensoy, Doga Doğuşlu, Tuğba Sunguroğlu, Elit İşcan és Ilayda Akdoğan), akik a kelet-törökországi kis faluban játszódó nyári történet öt lánytestvérét alakítja. A díjjal járó 16,000 Euro pénzjutalmat az Európa Tanács adja, és ha figyelembe vesszük, hogy a fesztivál ideje alatt számos, a női önrendelkezéssel és egyenjogúsággal foglalkozó EU reklámszpot és kiegészítő program volt látható, annyira nem is meglepetés az eredmény. A film mindenesetre mindenképpen megérdemelte a díjat, érzékletesen és szívbemarkolóan szól fontos erkölcsi kérdésekről, amint azt a héten kritikámban én is megírtam. Nagyjátékfilm kategóriában a Saul fia kapta a zsűri különdíját, mint annak lehetőségéről már múlt héten is írtunk. A legjobb színész díját szintén megosztva a Chevalier című görög versenydarab halászai kapták (Yorgos Kéntros, Vangelis Mouríkis, Panos Kóronis, Makis Papadimitríou, Yorgos Pyrpassópoulos és Sakis Rouvás), de magát a filmet, vele együtt Athina Rachel Tsangari rendező munkáját is kiemelte a nemzetközi zsűri.

Szintén magyar film nyerte a zsűri különdíját dokumentumfilm kategóriában is: Almási Tamás tititá című alkotása a Snétberger Központ nehéz sorsú fiatal cigány származású gitárművészéről szól. A fődíjat a román Alexander Nanau Totó és nővérei nyerte, amely három gyermek sorsát mutatja be, akik szüleiket nélkülözve kénytelenek saját maguk felnőni.

A Szarajevói Szíve tiszteletbeli díját idén Atom Egoyan és Benicio Del Toro kapta. A közönségdíjat játékfilm kategóriában szintén a török Mustang, a dokumentumfilmek között pedig a szerb-horvát-bosnyák koprodukcióban készült Chasing a Dream kapta.

A díjazottak teljes listáját a filmfesztivál weboldalán lehet olvasni.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com