Hírek

Szarajevó 2018: Aszgar Farhadi lesz a versenyprogram zsűrielnöke

A Szarajevói Filmfesztiválon levetítik Farhadi legutóbbi filmjét, a Cannes-ban debütáló Everybody Knows-t is.

A kétszeres Oscar-díjas iráni rendező, Aszgar Farhadi lesz a Szarajevói Filmfesztivál játékfilmes versenyprogramjának zsűrielnöke – jelentették be a szervezők.

A 24. Szarajevói Filmfesztivált augusztus 10 és 17 között rendezik meg. A fesztiválon levetítik Farhadi legújabb filmjét, a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában szereplő Everybody Knowst is. A cannes-i nyitófilmben Penelope Cruz és Javier Bardem szerepel, Szarajevóban a szabadtéri vetítések között lesz látható.

Az 1972-es születésű Aszgar Farhadi 2002-ben írta és rendezte első filmjét, a Dancing in the Dustot, amely több díjat is nyert. Egy évvel később érkezett a Csodálatos város, majd a Fireworks Wednesday és az Elly története, utóbbi már párhuzamosan a Berlinalén és a Teheráni Filmfesztiválon mutatkozott be, mindkét helyen a legjobb rendezés díját elnyerve.

Farhadi 2010-es filmje, a Nader és Simin – Egy elválás története szintén a Berlinalén debütált, ahol elnyerte a legjobb filmként elnyerte az Arany Medvét, továbbá a legjobb színésznek és színésznőnek járó Ezüst Medvéket. Ezután több, mint 70 díjat nyert világszerte, köztük a Legjobb idegennyelvű filmnek járó Cesar-díjat, Golden Globe-ot és Oscar-díjat. A Nader és Simin sosem látott filmsiker lett az iráni filmek között, az Egyesült Államokban az év legnézettebb idegennyelvű filmje lett.

Farhadi a Time magazin 100 legbefolyásosabb emberének listájára is felkerült.

Ezután Farhadi családjával Párizsba költözött, 2013-ban itt készítette el következő filmjét, A múltat Bérénice Bejo főszereplésével. 2015-ben a rendező visszatért Iránba, itt forgatta le Az ügyfél című filmjét, amellyel második Oscar-díját is elnyerte a Legjobb idegennyelvű film kategóriában. Nem sokkal később elkezdett dolgozni legfrissebb filmjén: az Everybody Knows ezúttal spanyol nyelven készült.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés