Hírek

Szarajevói fesztiválfilmek a Daazo.com-on

Alena utazása

Alena utazásaA Szarajevói Filmfesztivál “Sarajevo – City of Film” projektjének keretében készült kisfilmek mostantól megtekinthetők a Daazo felületén.

Az egyik legrangosabb európai filmes esemény, a Szarajevó Filmfesztivál minden évben megrendezi a “Sarajevo  City of Film” projektet, amelynek célja, hogy filmkészítési lehetőséget biztosítson a régió fiatal tehetségeinek. A kiválasztott filmtervek gyártását azonos összeggel támogatják.

A filmkészítőknek nincs könnyű dolguk: idegen városban, idegen csapattal kell leforgatniuk filmjüket  mindössze három forgatási nap alatt. Az elkészült filmeket a fesztivál rendkívül népszerű kertmozijában mutatják be több ezer néző előtt, a szakmai zsűri által legjobbnak értékelt alkotás pedig 2000 eurós pénzdíjban részesül.

A Sarajevo  City of Film projekt a korábbi években olyan magyar alkotókat látott vendégül, mint Ujj-Mészáros Károly (Alena utazása), Nagypál Orsi (Körforgalom) vagy Lakos Nóra (Edina). Nagypál Orsi Körforgalom című munkáját még maga Angelina Jolie, a 2012-es fesztivál díszvendége is méltatta. Idén pedig a magyar-román rendező, Grosan Cristina filmjét, a Tengerparti vakációt ítélte legjobbnak a szakmai zsűri, melynek operatőre, producere és vágója is magyar.

A Daazo.com, mely évek óta minden nyáron szakmai programokkal képviseli magát a Szarajevói Filmfesztiválon, minden érdeklődő számára elérhetővé teszi a 2012-ben és azelőtt készült Sarajevo  City of Film filmeket. A 19 kisfilmből álló gyűjtemény a Daazo.com felületén, a Sarajevo  City of Film csatornában található. Láthatunk köztük megrendítő titkokkal teli családi drámát (Alena utazása), groteszk Pygmalion-parafrázist (Edina), lírai történetet egy rég elmúlt leszbikus szerelemről (Pink River), valamint bizarrul keserédes kiskamasz filmet az állandó édesség utáni vágyról (Something Sweet).

Az idei Szarajevói Filmfesztiválra megjelenő, több, mint 40,000 olvasót elérő World of Shorts magazinban további érdekességek olvashatók a Sarajevo  City of Film programról.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com