Hírek

Magyar filmek a Szarajevói Filmfesztiválon

Az idén 25. jubileumát ünneplő Szarajevói Filmfesztivál programjában hat rendezőnő – Szabó Réka, Bársony Katalin, Tóth Luca, Andrasev Nadja, Moldovai Katalin és Gyulai Panni – alkotása is látható lesz.

2016-ban, Cannes-ban mutatkozott be Tóth Luca Superbia című animációs kisfilmje, ami egy elvarázsolt pajzán környezetben játszott el a nemi szerepek néhány elgondolkodtató kérdésével. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a londoni Royal College of Art animáció szakán végzett alkotó 15 perces kisfilmjét számos neves fesztiválon díjazták, ami jó hátszél volt legutóbbi projektjéhez is.

A magyar-francia koprodukcióban készült Lidérc úrnak a Berlinalén volt a világpremierje, ami után a 19 perces animációs rövidfilm a Szarajevó Szíve díjért is versenybe száll.

A Szarajevói Filmfesztiválon látható lesz a 2016-ban A nyalintás nesze című animációs kisfilmjével a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation nevű programjában megosztott harmadik díjat nyerő Andrasev Nadja Szimbiózis című 12 perces munkája is, amely Annecy-ban volt először látható nemrég.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje a locarnói premiert követően érkezik Szarajevóba, majd a Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát feldolgozó egészestés filmet szeptemberben a magyar mozik is műsorra tűzik. 

a Bársony Katalin rendezésében készült, a magyar és nemzetközi jazz világába kalauzoló Csillagfény távolság a hazai középgeneráció egyik legtehetségesebb billentyűse, Balázs József életébe és munkásságába enged bepillantást. Az HBO saját gyártású, zenés dokumentumfilmjének a világpremierje lesz Szarajevóban, ami után a miskolci CineFesten is látható lesz.

25 évvel a bemutatását követően Tarr Béla filmje, a Sátántangó nemrég felújított változatát is műsorra tűzi a fesztivál. A Krasznahorkai László regénye alapján készült 450 perces, fekete-fehér alkotást világszerte a legfontosabb filmek között tartják számon.

A Sátántangó digitális felújítását 4K felbontásban a Los Angeles-i Arbelos forgalmazó, filmrestauráló cég és a Filmalap igazgatóságaként működő Magyar Filmlabor készítette. 

A Filmalap Inkubátor Programjában készülő, A legjobb dolgokon bőgni kell című filmet Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a CineLink Work in Progress nemzetközi szakmai fórumon mutatja be.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya