Hírek

Magyar filmek a Szarajevói Filmfesztiválon

Az idén 25. jubileumát ünneplő Szarajevói Filmfesztivál programjában hat rendezőnő – Szabó Réka, Bársony Katalin, Tóth Luca, Andrasev Nadja, Moldovai Katalin és Gyulai Panni – alkotása is látható lesz.

2016-ban, Cannes-ban mutatkozott be Tóth Luca Superbia című animációs kisfilmje, ami egy elvrázsolt pajzán környezetben játszott el a nemi szerepek néhány elgondolkodtató kérdésével. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a londoni Royal College of Art animáció szakán végzett alkotó 15 perces kisfilmjét számos neves fesztiválon díjazták, ami jó hátszél volt legutóbbi projektjéhez is.

a magyar-francia koprodukcióban készült Lidérc úrnak a Berlinalén volt a világpremierje, ami után a 19 perces animációs rövidfilm a Szarajevó Szíve díjért is versenybe száll.

a Szarajevói Filmfesztiválon látható lesz a 2016-ban A nyalintás nesze című animációs kisfilmjével a Cannes-i filmfesztivál Cinéfondation nevű programjában megosztott harmadik díjat nyerő Andrasev Nadja Szimbiózis című 12 perces munkája is, amely Annecy-ban volt először látható nemrég.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje a locarnói premiert követően érkezik Szarajevóba, majd a Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát feldolgozó egészestés filmet szeptemberben a magyar mozik is műsorra tűzik. 

a Bársony Katalin rendezésében készült, a magyar és nemzetközi jazz világába kalauzoló Csillagfény távolság a hazai középgeneráció egyik legtehetségesebb billentyűse, Balázs József életébe és munkásságába enged bepillantást. Az HBO saját gyártású, zenés dokumentumfilmjének a világpremierje lesz Szarajevóban, ami után a miskolci CineFesten is látható lesz.

25 évvel a bemutatását követően, Tarr Béla filmje, a Sátántangó nemrég felújított változatát műsorra tűzi a szarajevói filmfesztivál. A Krasznahorkai László regénye alapján készült 450 perces, fekete-fehér alkotást világszerte a legfontosabb filmek között tartják számon.

A Sátántangó digitális felújítását 4K felbontásban a Los Angeles-i Arbelos forgalmazó, filmrestauráló cég és a Filmalap igazgatóságaként működő Magyar Filmlabor készítette. 

A Filmalap Inkubátor Programjában készülő, A legjobb dolgokon bőgni kell című filmet Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a CineLink Work in Progress nemzetközi szakmai fórumon mutatja be.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..