Hírek

Szavaztak a Torontói Filmfesztivál kritikusai, köztük voltunk mi is

A Filmtekercs munkatársa, Farkas Boglárka is azon 137 kritikus között volt, akik véleménye alapján újabb toplistával állt elő az idei Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF).

Mint számos hasonló eseményt idén, a Torontói Nemzetközi Filmfesztivált is rendhagyó módon rendezték meg. A versenyfilmeket online lehetett megtekinteni, a díjkiosztó pedig szintén részben virtuálisan zajlott. Noha a 2020-as TIFF pár napja véget ért és a fesztivál kiosztotta díjait, a seregszemlét értékelő szakmai vélemények mostanra futottak be: a torontói filmes felhozatal kritikusai is megszavazták a maguk legjobbjait.

Mi pedig büszkén mondhatjuk, hogy Farkas Bogi munkatársunk véleményét is tükrözi a végső lista.

A kanadai fesztivál 137 kritikus report cardja alapján öt kategóriában hirdetett győzteseket és dobogósokat: íme a legjobb film, a legjobb dokumentumfilm, a legjobb rendezés, a legjobb forgatókönyv, valamint a legjobb alakítás.

A legjobb film Chloé Zhao Nomadland című drámája lett, amelyben Frances McDormand modern kori nomádként utazza át Amerikát. A további legjobb négy helyre a One Night in Miami, a Pieces of a Woman, a New Order és az Another Round (előzetes Mads Mikkelsennel) került. A sorrend egyébként pontosan ugyanez lett a legjobb rendezés kategóriájában is.

Frances McDormand világgá megy – Nomadland előzetes

A legjobb dokumentumfilm Weixi Chen és Hao Wu 76 Days című alkotása lett, amely Vuhanba viszi el a nézőket, hogy bemutassa a koronavírus terjedését és a harcot a pandémia ellen.

A kritikusok Kemp Powers forgatókönyvét találták a legjobbnak, amely alapján a One Night in Miamit forgatták. Míg a Velencében már díjat nyerő Vanessa Kirby most is művésztársai felé emelkedett: a Mundruczó Kornél rendezte Pieces of a Woman miatt őt választották a legjobb alakítást nyújtó színésznek.

A TIFF hivatalos fődíját, a People’s Choice Awardot is a Nomadland kapta korábban, ami ráadásul Velencében is elvitte az Arany Oroszlánt, így nagyon jó esélyekkel indul majd az Oscar-díjnak.

Olvasd el kritikáinkat a fesztiválról: láttuk Mundruczó ünnepelt filmjét, a Pieces of a Womant, Regina King rendezői bemutatkozását, a One Night in Miamit, valamint Mark Wahlberg drámai alakítását is a Good Joe Bellben.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya