Hírek

Száz évvel keletkezése után megjelent Tolkien Beren and Lúthien című könyve

Új könyve jelent meg J.R.R. Tolkiennek, A Gyűrűk Ura-trilógia szerzőjének csütörtökön, száz évvel a mű megszületése után.

A Beren and Lúthien (Beren és Lúthien) című kötet „nagyon személyes történet”, amelyet az oxfordi professzor azután írt, hogy visszatért az első világháború somme-i csatájából. A kötetet Christopher Tolkien, az angol író fia szerkesztette, és megtalálhatók benne A szilmarilok című gyűjteményes kötet egyik történetének változatai. A könyvet Alan Lee illusztrálta, aki 2004-ben elnyerte a legjobb látványtervezés Oscar-díját A Gyűrűk Ura: A király visszatér című filmért.

A HarperCollins könyvkiadó csütörtökön, a Húrin gyermekei, az utolsó Középfölde-könyv megjelenésének 10. évfordulója alkalmából adta ki a könyvet – olvasható a BBC News honlapján.

John Gart Tolkien-szakértő, a Tolkien and The Great War (Tolkien és A Nagy Háború) című könyv szerzője elmondta, hogy A Gyűrűk Ura és A hobbit írója az első világháborúban tapasztalt borzalmak „ördögűzéseként” írta meg könyvét. „Amikor volhíniai láztól szenvedve visszatért a lövészárkokból, 1916-17 telét lábadozással töltötte” – emlékeztetett Gart. „Elvesztette két legkedvesebb barátját Somme-nál, és el lehet képzelni, mi ment végbe benne” – magyarázta.

Garth elmondta, hogy Tolkien egy kelet-yorkshire-i erdőben feleségével sétálva Edith egy fehér virágok borította tisztáson táncolt, amely a Beren and Lúthien mű központi színhelyévé vált. „Tolkien olyan örömet érzett, amelyet akkor érezhetett, amikor úgy vélte, soha nem fogja ilyen érzet eltölteni” – tette hozzá.

Tolkien és felesége sírköve az oxfordi Wolvercote temetőben Berennek és Lúthiennek nevezi a házaspárt, utalva Középfölde legszebb szerelmi történetének főszereplőire. Tolkien művében a földi halandó Beren és a halhatatlan tündér Lúthien sorsának történetét írta meg, akik az egyik szilmarilt próbálják meg visszaszerezni Melkortól, a legnagyobb gonosztól.

Az új kötetben a 92 éves Christopher Tolkien meghagyta a történet eredeti formáját, és bemutatja azt is, miként változott meg narratívája, amikor A szilmarilok gyűjteményes kötet részévé vált.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya