Hírek

Száz magyar dokumentumfilmet mutatnak be a Vajdaságban is

elegia1_1965Rövidebb és hosszabb dokumentumfilmeket, filmesszéket, lírai kisfilmeket és filmköltészeti alkotásokat is láthat a vajdasági közönség a Válogatás 100 magyar dokumentumfilmből című rendezvény négy napja alatt több vajdasági városban – írta kedden a Magyar Szó című újvidéki napilap.

A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint Szabadka önkormányzatának támogatásával szervezik meg.

Az újságnak Bicskei Zoltán koordinátor azt mondta: az 53 magyar film című rendezvény sikere után a Magyar Művészeti Akadémia úgy döntött, összeállítanak egy újabb válogatást, ez lett a 100 magyar dokumentumfilm (1936-2013) és ebből választottak ki a vajdasági szervezők tizenötöt, amelyet Szabadkán, Magyarkanizsán és Temerinben mutatnak be.

„Két Kossuth-díjas filmrendező is ellátogat hozzánk, Sára Sándor és Kósa Ferenc, de itt lesz még Mohi Sándor, Zsigmond Dezső, a Gulyás testvérek és Jelenczki István is” – emelte ki Bicskei Zoltán.

A szervező elmondta: azért tartják fontosnak, hogy a közönség megismerje a magyar filmtörténetet és filmszemléletet, mert „manapság már a csapból is csupán egyféle, mégpedig az amerikai szemlélet folyik, a mozgókép agitprop agymosóeszközzé vált és nem a művészet eszköze”.

Az október 29-ig tartó rendezvényen egyebek mellett bemutatják Huszárik Zoltán Elégia, Gaál István Pályamunkások és Gyarmathy Lívia A mi gólyánk című filmjeit, de látható lesz Sára Sándor Sír az út előttem sorozatából a Hontalanok című rész, valamint Gulyás János és Gulyás Gyula Málenkij robot című filmjének 102 perces változata is.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com