Hírek

Százéves a Corvin mozi – Jubileumi programsorozat szeptembertől november végéig

A százéves jubileum alkalmával megrendezett ünnepi programsorozat az eltelt évszázadnak a legfontosabb állomásait, legendás bemutatóit idézi fel.

100 éve, 1922. november 21-én nyitották meg a Corvin mozgóképszínházat – írja a mozi sajtóközleménye. „Nem sok mozi mondhatja el magáról, hogy megnyitását a kor egyik leghíresebb költője kifejezetten erre az alkalomra írt versével köszönti. De nem csak Kosztolányi Dezső gesztusa miatt különleges: a régi filmszínházak közül az egyetlen, melynek neve a nyitás óta nem változott.”

A mozi a kilencvenes évek közepe óta a legnagyobb mozisikereket vetíti, és számos kulturális esemény, díszbemutató és filmfesztivál helyszíne is – írja a közlemény. A tervek szerint ősztől a mozi két terme (Jávor, Karády) is csatlakozik a Budapest Film artmozi hálózatához, így a nézők a korábbinál még színesebb kínálattal találkozhatnak. A mozi a továbbiakban 5 teremmel (Korda, Kabos, Jávor, Karády, Radványi) várja a közönséget.

A százéves jubileum alkalmával megrendezett ünnepi programsorozat az eltelt évszázadnak a legfontosabb állomásait, legendás bemutatóit idézi fel. Maratoni filmnézéssel indít: a Corvin moziéjszaka, ahogy mindig, most is egyetlen karszalaggal látogatható. Ezt követően visszatér a kezdetekhez: a Névadók mozija sorozatban a nyitástól az ötvenes évekig vetített fontos alkotások láthatók a magyar filmtörténet kiemelkedő alkotóitól, Az aranyembertől az Állami áruházig, az előadások előtt korabeli filmhíradóval. A Best of sorozatban a külföldi legendás bemutatókat idézik, olyan filmekkel, amelyekre nem egyszer a „villamosmegállóig állt a sor” (pl. E. T., Csillagok háborúja, Ben-Hur), valamint magyar kasszasikerekkel: például vetítik a Kontrollt, az Üvegtigrist, a Macskafogót, a Vukot és a Csinibabát is.

Meglepetés-vendégeket is várnak, de lesz közönségtalálkozó és mozitörténeti séta is. A Best of Corvin néhány vetítését bevezeti, s az egyes magyar filmekhez kapcsolódó közönségtalálkozókat moderálja Kovács Gellért Filmszerész, filmes újságíró.

A Moziéjszakára karszalagokat és Corvin 100 többi vetítésére augusztus 11-től lehet jegyeket vásárolni. Részletek és egyéb információk az esemény honlapján.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!