Hírek

Százéves korában elhunyt Van Alexander filmzeneszerző

Van Alexander

Van AlexanderSzázéves korában elhunyt Van Alexander amerikai filmzeneszerző, aki az ötvenes évek közepétől számos televíziós sorozathoz és filmhez komponált zenét, de az ő dalaival indult el Ella Fitzgerald karrierje is.

A művészt szombaton egy Los Angeles-i kórházban érte a halál. A Variety.com filmes portál értesülése szerint szívelégtelenség miatt hunyt el.

Fontos szerepet játszott Ella Fitzgerald pályafutásában, társszerzője volt az énekesnő első sikerszámának, az 1938-as A-Tisket, A-Tasket című dalnak. Később ő komponálta a Joan Crawford főszereplésével forgatott Kényszerzubbonyban, a Mike Henryvel készült Tarzan és az inkák kincse című filmek, valamint a Bewitched és a Jeannie, a házi szellem című népszerű sorozatok zenéjét is.

Alexander 1915 májusában született New Yorkban, zongoraművész édesanyjától tanult meg játszani a hangszeren. A harmincas évek végén már saját együttest alapított. 1943-ban Kaliforniában telepedett le, ahol Mickey Rooney tévéműsorában kapott munkát, ezzel el is indult televíziós és filmzenei karrierje.

A hetvenes években három Emmy-díjra jelölték. 2002-ben életműdíjat kapott az Amerikai Zeneszerzők, Írók és Kiadók (ASCAP) szervezetétől – tudósított a BBC hírportálja.

Századik születésnapját májusban több mint 200 családtagja és barátja körében ünnepelte. Mint akkor elmondta: csodálatos élete volt.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com