Hírek

Száznál is több animációs film látható a Primanimán

primanima_banner2016Ötödik évéhez érkezett a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, melyet október 19. és 22. között rendeznek meg Budaörsön. Az esemény elsősorban diákok és fiatal alkotók animációira fókuszál, ám minden évben elhoznak egy-egy friss egészestés animációs filmet is. A négynapos mustrán több mint 100 rövidfilm, valamint egy francia és egy kanadai egészestés rajzfilm képviseli a kortárs animációs film legjavát.

Az idei fesztiválra nevezett több mint félszáz diák-, diploma- és elsőfilmes animációból végül 77 rövidfilm és 30 gyerekfilm került be a fesztivál versenyprogramjába. A mind technikailag, mind témájuknál fogva rendkívül színes válogatásba Magyarországról idén rekordszámú, 26 rövidfilm és 9 gyerekfilm lesz látható, melyeket mind diákok és feltörekvő fiatal rendezők készítettek. Többek között a Primanimán lesz a hazai premierje Szederkényi Bella A vaddisznó című filmjének. A francia–német–magyar koprodukcióban készült film kiindulópontja egy nagyvárosi elidegenedés-történet, az alkotó díjnyertes Orsolya című diplomamunkájához hasonlóan. A nemzetközi mezőnyben nagy közönségsikerre számíthat az idén Cannes-ban debütált cseh fekete komédia, a Happy End (Jan Saska filmje), de kiemelkedik az ír Jack O’Shea Sundance-et, Annecyt és a CineFestet is megjárt Sötét kabát (A Coat Made Dark) című noirja, valamint Evgenia Goster Frankfurter Str. 99a című, Annecyban különdíjjal jutalmazott dokumentarista festményanimációja is. Az egyik legnevesebb intézményből, a londoni Royal College of Art animációs műhelyéből hat diák mérettetik meg, akik közül többen személyesen is elkísérik a filmjüket a Primanimára.

A rövidfilmeket értékelő háromtagú zsűriben idén a nemzetközi animáció fiatal tehetségei ülnek majd. Csehországból Alexandra Hetmerová, Finnországból Joni Männistö, Észtországból pedig Kristjan Holm érkezik.

Az idei Primanimán ismét készülnek egy-egy különleges egészestés animációs mozifilmmel a gyermek-, valamint a felnőtt közönségnek. A francia A messzi Észak, valamint a kanadai Window Horses – Rosie Ming lírai utazása Perzsiába című filmekben közös, hogy mindkettő egy-egy öntudatos nő történetét meséli el.

A Torontói Filmfesztiválról és az Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválról érkezik az egyik legismertebb kortárs kanadai animációs rendező, Ann Marie Fleming első nagyjátékfilmje, a Window Horses (Rosie Ming lírai utazása Perzsiába). A film fiatal főhőse, Rosie Ming, a félig kínai, félig iráni származású költőnő egy iráni irodalmi fesztiválon tett látogatása sorsfordítónak bizonyul. A közösségi finanszírozással készült filmben producerként és szinkronhangként olyan ismert színészek is közreműködtek, mint Sandra Oh és Ellen Page. A Window Horses kísérőfilmje Fleming Holokauszttúlélők gyermeke voltam (I Was a Child of Holocaust Survivors) című 2010-es díjnyertes animációs rövidfilmje lesz, amely Bernice Eisenstein író-illusztrátor önéletrajzi képregényén alapul.

a_messzi_eszak_6

A messzi Észak

A messzi Észak tavaly a neves Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon közönségdíjat nyert. A film a XIX. századi Oroszországban játszódik, ahol egy fiatal arisztokrata lány, Szása fellázad szülei szigorú elvárásai ellen, és útnak indul az Északi-sarkra, hogy felkutassa eltűnt felfedező nagyapját. A gyönyörű történelmi kalandfilm hagyományos 2D technikával készült, egyedi látványa kevés színre és formára korlátozódik.

A Visegrádi Animációs Fórum partnerségével a régió legjobb animációs filmjei jutnak el Budaörsre, ahol a tehetséges pályakezdők javarésze személyesen is jelen lesz. A 11 filmből álló válogatásba három magyar alkotás is került. A vetítést a kArton Galéria által kezdeményezett V4 Fanzine kiállítás egészíti ki.

Az animációs legfiatalabb rajongói a Primanima rajzfilmes játszóházában alkothatnak délelőttönként, ezen kívül négynapos műhelymunka várja a magyarországi és határon túli diákokat és művészeti hallgatókat. A Primanimán idén először szerveznek nemzetközi animációs workshopot, melyet a jeles szerb animációs művész, Milos Tomic tart, és amelyre a világ minden tájáról érkeznek résztvevők.

Október 21-én, pénteken a fiatal feltörekvő blues együttes, a Terra Profonda ad koncertet, akik az amerikai blues és a szabadzene határain megszólaló dalaikat adják elő.

Az idei Primanima programjainak Budaörsön a Jókai Mór Művelődési Központ, a Zichy Major és a fesztivál idején startoló BAB – Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér ad helyszínt. A fesztiválra beválogatott gyerekfilmverseny idén először, a Budaörsi helyszínnel párhuzamosan több hazai nagyvárosban (Székesfehérvár, Sopron, Szekszárd, Pécs) és határon túli településeken (Kolozsvár, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy) is láthatóak lesznek.

Címkék
Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés