Hírek

Szellemfaluról készíti új dokumentumfilmjét László Gábor

kapolnapusztaA Vértesben fekvő, elnéptelenedett „szellemfaluról”, Kápolnapusztáról készíti legújabb dokumentumfilmjét László Gábor, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) operatőre, aki az alkotásról szerdán számolt be az MTI-nek.
A sváb település teljes férfi lakosságát kiirtotta a bevonuló szovjet hadsereg 1944 telén, az asszonyok és a gyermekek pedig elhagyták Kápolnapusztát, amelynek helyén mára már csak egyetlen ház romjai láthatók mementóként − ismertette készülő filmje hátterét László Gábor, akit a közeli Gánt község polgármestere segít a múlt felkutatásában. Mára ugyanis már csak néhány túlélő van, aki mesélni tud az elnéptelenedett faluról − fűzte hozzá.

László Gábor nem először fordul ehhez a témához, korábbi, a sváb kitelepítésekről szóló Isten veled hazánk! című filmjéért nemrég az ungvári Szülőföldem szép határa elnevezésű nemzetközi televíziós és rádiós fesztiválon is díjazták.

Mint rámutatott, a németek kitelepítése a II. világháborút követően az elmúlt időszakig tabutémának számított, mígnem az Országgyűlés január 19-ét emléknapjukká nyilvánította. A magyar és sváb felmenőkkel is rendelkező operatőr azonban a családi körben sokat hallott a kérdésről. A rokoni érintettség vezette el a témához − mondta László Gábor, aki korábbi filmjéért, a szabadidejében készített és rendezőként is jegyzett Isten veled hazánk!-ért a Göcsej Filmszemlén első díjat nyert, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége pedig Hazáért érdemkereszttel jutalmazta.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com