Hírek

Szemrevaló 2016: Tíz nap múlva kezdődik a fesztivál

Die Heimatlosen / Fritz Bauer (AT) Regie: Lars Kraume Kamera: Jens Harant Produktion: zero one film GmbH Co-Produktion: TERZ Filmproduktions GmbH Foto: Martin Valentin Menke

Die Heimatlosen / Fritz Bauer (AT) Regie: Lars Kraume Kamera: Jens Harant Produktion: zero one film GmbH Co-Produktion: TERZ Filmproduktions GmbH Foto: Martin Valentin Menke

Tíz nap múlva kezdődik és október 1-jéig tart a budapesti Művész moziban a Szemrevaló Filmfesztivál. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár ötödik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. Szeptember 22-én Az állam Fritz Bauer ellen című alkotás nyitja a filmes mustrát, melyet idén a legjobb filmnek járó Arany Lolával és öt további díjjal jutalmaztak a Német Filmdíj gálaestjén. A film a háborús bűnös Eichmann elfogásának és bíróság elé állításának döbbenetes előtörténetét mondja el. Jegyek a mai naptól vásárolhatók. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló!

Szeptember 22-én 19 órakor Az állam Fritz Bauer ellen című film vetítésével kezdődik az idei Szemrevaló. Lars Kraume alkotása Burghart Klaußner, Ronald Zehrfeld, Sebastian Blomberg és Lilith Stangenberg főszereplésével 1957-ben az NSZK-ban játszódik. A hesseni főügyész, Fritz Bauer döntő információkat kap Adolf Eichmann tartózkodási helyéről, aki meghatározó szerepet játszott az európai zsidóság tömeges deportálásának és meggyilkolásának előkészítésében és megszervezésében. Eichmann állítólag Buenos Airesben bujkál. A zsidó származású Fritz Bauer szociáldemokrataként céljául tűzte ki, hogy bíróság elé állítja a náci rezsim tetteseit, és azt szeretné, ha Németországban szövetségi szinten indulna per Eichmann ellen. Hivatalában azonban gyakorlatilag teljesen magára marad. Rájön: már sem a német igazságszolgáltatásban, sem a hazai nyomozókban nem bízhat, ezért kapcsolatba lép az izraeli titkosszolgálattal, a Moszaddal, melynek egyik ügynökét a Krétakör Társulat egykori tagja, Tilo Werner alakítja.

Fritz Bauer 1903-ban született. 1933-ban nyolc hónapot töltött koncentrációs táborban, 1936-ban Dániába, majd Svédországba menekült. 1949-ben tért vissza Nyugat-Németországba, 1956-ban nevezték ki Hessen tartomány legfőbb államügyészévé. A náci bűnösök elleni kemény fellépésével a „korszellemmel szembeni provokációvá” vált az Adenauer-korszak éveiben, egy olyan korszakban, mikor az 1963-65 között lezajlott Auschwitz-perbe fogott egykori SS-tisztek jelentős része még az új gazdasági elithez tartozott.  „Semmi nem a múlté, minden jelenvalóság és újra jövővé válhat.” – így Bauer a filmben, aki különösen sokat tett az ifjúság nevelése és felvilágosítása érdekében.

Ezt a filmet szeptember 27-én 20 órakor is láthatja a Szemrevaló közönsége. A vetítést neves jogászokkal tartott beszélgetés követi egyebek között arról, mennyire korhoz kötött jelenség, hogy egy államapparátus maga akadályozza saját államügyészét abban, hogy becsületesen végezhesse a munkáját.

„Fritz Bauer nélkül elképzelhetetlen volna a modern Németország” – írta a Die Zeit. Az NSZK története talán legelkötelezettebb államügyésze életét bemutató, a Hivatása államügyész: Fritz Bauer című dokumentumfilmet szeptember 26-án 18 órakor vetítik a Szemrevalón. Az 1968-ban tisztázatlan körülmények között elhunyt jogász a német jogállam kialakításán dolgozott. Tiszta víziója volt arról, hogyan kellene Németországnak szembenéznie a múltjával, és közös akarattal egy felvilágosultabb jövőt építeni – mégpedig a német Alaptörvény értelmében, melynek első, Bauer által gyakran hangoztatott mondata így hangzik: „Az emberi méltóság érinthetetlen. Annak tisztelete és védelme minden állami hatalom kötelessége.”

A Szemrevalón 5 tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több a legnívósabb fesztiválokon debütált, sőt, díjat is nyert. Jegyek 1100 Ft-os áron a mai naptól vásárolhatók. 4 jegy egy időben történő megváltása esetén 4000 Ft a kedvezményes jegyár. A teljes program a www.szemrevalofesztival.hu weboldalon olvasható.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com