Hírek

Szemrevaló 2016: Egy hónap múlva Szemrevaló filmnapok!

LaraDachEgy hónap múlva, szeptember 22. és október 1. között rendezik idén a budapesti Művész moziban a Szemrevaló filmnapokat. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár ötödik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással.

Az immár ötödik alkalommal rendezendő német filmes mustrán öt tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több a legnívósabb fesztiválokon debütált, sőt, nyert díjat. Szeptember 22-én Az állam Fritz Bauer ellen című alkotás nyitja a Szemrevalót, melyet idén a Legjobb filmnek járó Arany Lolával és öt további díjjal jutalmaztak a Német Filmdíj gálaestjén. Lars Kraume filmje 1957-ben Németországban játszódik. A hesseni főügyész, Fritz Bauer szövetségi szinten akar pert indítani a náci bűnös, Eichmann ellen, ám befolyásos körökben tevékenysége sokaknak szúrja a szemét. Bauer végül már sem a német igazságszolgáltatásban, sem a hazai nyomozókban nem bízik, ezért kapcsolatba lép a Moszaddal.

02_Wild

Wild (Vad)

A filmnapok egyik legnagyobb szenzációja a Cannes-i Filmfesztiválon zajos sikert aratott Toni Erdmann. Maren Ade forgatókönyvíró-rendező csodálatos, életigenlő alkotásában egy apa igyekszik megtalálni és őszintén elmélyíteni a kapcsolatát immár felnőtt lányával. A Szállj, cserebogár! című osztrák film 1945-ben, Bécsben játszódik és a kilencéves Christine szemével láttatja az orosz megszállás félelmekkel teli időszakát. A film a világhírű osztrák írónő, Christine Nöstlinger azonos című, önéletrajzi ihletésű regénye alapján készült. A 2015-ös Locarnói Filmfesztiválon a zsűri különdíját elnyert Csodaország tíz fiatal svájci rendező munkája. A katasztrófathriller egyben aktuális társadalmi kórképet is nyújt egy olyan meglepő helyzetben, amikor a svájciaknak kell menekülniük.

Az idei Sundance Film Festival hivatalos versenyfilmje, a Vad című német film egy szürreális modern mese, melyben Ania egy nap egy farkassal találkozik az erdő szélén. A vadállat olyan erős, szuggesztív hatással van rá, hogy a lány befogja és a lakásába zárja. A farkas hamarosan ősi, vad ösztönöket hoz felszínre a fiatal nőben. A tavalyi Zürich Film Festival Közönségdíját elnyert Amateur Teens azt mutatja be, hogy a közösségi média hogyan helyezi állandó nyomás alá a tiniket, hogy egyre lazábbnak és szexibbnek látsszanak. Tragédia készül, melyben szinte alig lehet különbséget tenni elkövető és áldozat, bűn és ártatlanság között.

A családosok számára igazi csemegének ígérkezik a klasszikus gyerekkönyvből készült, az idei Német Filmdíjon a Legjobb gyerekfilm díját elnyert Heidi, melyben az élénk kislány boldogan él a svájci hegyekben nagyapjával, akit a legendás Bruno Ganz alakít. Egy nap azonban nagynénje Frankfurtba viszi, hogy egy jómódú család beteg kislányának játszótársa legyen.

Am Set von HEIDI: Anuk Steffen (Heidi) und Bruno Ganz (Almöhi)
Heidi

A nagyjátékfilmek mellett dokumentumfilmeket is vetítenek az idei Szemrevalón. A Mérges Buddha a Sajókazán alapított buddhista Dr. Ambédkar gimnázium hétköznapjait mutatja be. A film a romák társadalomból való kizárását dokumentálja, és azt a kísérletet, hogy hogyan lehetne változtatni ezen az oktatás és spiritualitás segítségével.

A filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd..

Teljes program: www.szemrevalofesztival.hu, facebook.com/szemrevalo

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com