Hírek

Szemrevaló 2017: Előzetes és teljes program

Közeleg a SZEMREVALÓ! 2017. szeptember 21. és 30. között immár hatodik alkalommal láthatjuk a Művész moziban (is) a német nyelvterület legújabb filmjeinek legjavát. Íme az előzetes és teljes program. A fesztiválra a jegyértékesítés pedig a mai nappal már el is kezdődött. Le ne maradjatok!

Hatodszorra is itt van tehát a Szemrevaló Filmfesztivál. Az egyik legrangosabb és legfontosabb hazai fesztivál az osztrák, német és svájci kortárs filmek legjobbjait hozza el a magyar közönségnek. Az esemény központja ezúttal is a Művész mozi lesz, de vetítenek filmeket Pécsett, Debrecenben és Szegeden is. Az alkotásokat szintén szokás szerint több alkotó és színész is elkíséri. A nézőknek így lehetőségük lesz közelebb kerülni a látott filmekhez, illetve elbeszélgetni, kérdéseket feltenni egy-egy rendezőhöz vagy szereplőhöz.

Idén négy kategóriában láthatunk műveket: Fritz Lang újragondolva, Társadalmi törésvonalak, Válságok és választások, Legendák nyomában. A Szemrevaló teljes programját egyébként itt találjátok.

Legfrissebb hírként pedig íme egy rövid összefoglaló, hogy kik is érkeznek az alkotásokkal.

1. A Fritz Lang című alkotás nyitja a filmes mustrát. Rendezője, Gordian Maugg is elkíséri filmjét a magyar fővárosba.

2. A Mérgezett egér rendezője, forgatókönyvírója és főszereplője, az osztrák színészlegenda, Josef Hader is elkíséri filmjét.

3. A Napfogyatkozást, amely gyöngéd történet az összetartozásról, meghittségről és szeretetről, valamint a bátorság­ról és sorsunk felvállalásáról, a svájci rendező, Stefan Haupt hozza el nekünk. A rendező Der Kreis (2014) című filmje anno a Szemrevaló műsorán is szerepelt, 2015-ben négy Svájci Filmdíjat is elnyert, és indult a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscarért is.

4. A Joseph Beuys-ról szóló dokumentumfilm kapcsán Beuys egykori munkatársa, a sokáig a kasseli documenta felügyelő bizottságában is aktív művészettörténész, Rhea Thönges-Stringaris érkezik hazánkba.

5. Az Ideges idegenek című filmben két bécsi munkanélküli bevándorlónak adja ki magát egy valóságshowban, és ebből nem kevés kalamajka adódik. Budapestre érkezik a film iráni születésű, Bécsben élő rendezője, Arman T. Riahi, akinek első dokumentumfilmje 2011-ben a Szarajevói Filmfesztivál nyitófilmje volt.

Alább pedig a rendhagyóan frappáns és hangulatos fesztivál előzetest láthatjátok. Készüljetek tehát, egy hét múlva irány a Művész mozi!

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com