Hírek

Szemrevaló 2018: Holnap kezdődik a fesztivál

A néma forradalom (Silent Revolution)

Lars Kraume rendezésében az ’56-os vonatkozású, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalom című filmmel nyílik holnap a budapesti Művész moziban a Szemrevaló – Sehenswert Filmfesztivál. A filmvetítések mellett közönségtalálkozókat is szerveznek.

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye szeptember 27. és október 7. között immár hetedik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal. 5 tematikus blokkban – Folyamatos múlt, Nő és férfi, Csak azért is, Kié a hatalom? és Rövidfilmek – 17 filmet vetítenek. A Szemrevaló programját hét közönségtalálkozó is színesíti majd. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló.

Szeptember 27-én 19 órakor a Művész moziban az idei Müncheni Filmfesztiválon Békedíjjal és rendezői díjjal méltatott, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalom (Das schweigende Klassenzimmer) nyitja az idei Szemrevalót. A film a nagysikerű Az állam Fritz Bauer ellen című film rendezőjének új alkotása. Két NDK-s gimnazista ráveszi az egész osztályt, hogy egyperces néma csenddel fejezzék ki szolidaritásukat az ’56-os magyar forradalom iránt. Az ügy a Stasi fülébe jut, és komoly vihart kavar.

A fesztivált követően a film a mozikban is látható lesz majd.

Szeptember 28-án 20.15-kor pereg a Szimpli (Simpel) című alkotás, melyben anyjuk halála után Ben és szellemi fogyatékos testvére egy lopott rendőrautóban nekivágnak egy kalandos útnak. Szeptember 29-én 20.15-kor a Kékről álmodom (Blue My Mind) című film lesz műsoron, mely idén a Svájci Filmdíjon elnyerte a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb női főszereplő díját is. A különleges látványvilágú, a coming-of-age, a dráma és a fantasy műfaját ötvöző film vetítése után vendégünk az operatőr, Gabriel Lobos.

Kékről álmodom

Október 1-én 19 órakor a Murer – Egy per anatómiája (Murer – Anatomie eines Prozesses) című alkotásban Franz Murert 1963-ban bíróság elé állítják a II. világháború alatt elkövetett bűntetteiért, ám a hatalom központjaiban szemet akarnak hunyni a múlt felett… A film után Ferdinand Trauttmansdorffal, az Andrássy Egyetem Diplomácia Tanszékének vezetőjével Dési András újságíró, publicista beszélget. „Újságírás nélkül nincs demokrácia. Demokrácia nélkül nincs szabadság. Ha az újságírás meghal, a nyílt, szabad társadalom is meghal.” – hangzik el október 2-án 18.30-kor A negyedik hatalmi ág (Die vierte Gewalt) című svájci dokumentumfilmben, mely égetően aktuális, mert az álhírek, a bulvársajtó hazug rágalmai vagy a szerkesztőségeket sújtó megszorítások mindnyájunkat érintenek. A film után a közönségtalálkozó a rendezővel, Dieter Fahrerrel.

Október 3-án 20.15-kor a Diagonale 2017-en közönségdíjat nyert A lehetséges világok legjobbika (Die beste aller Welten) Adrian Goiginger osztrák rendező saját gyerekkori élményein alapul – a hétéves Adrian és kábítószerfüggő anyja bensőséges kapcsolatáról szól. A vetítés után vendégünk a rendező, Adrian Goiginger, és a producer, Wolfgang Ritzberger. Október 4-én 20 órakor a 303 egy lendületes road movie-ban a szereplők olyasmikről beszélgetnek bravúrosan megírt és előadott dialógusokban, hogy az ember természeténél fogva önző-e, hogy vajon boldogtalansághoz vezet-e a monogámia, vagy hogy magunk döntjük-e el, hogy kibe szeressünk bele.

A film után közönségtalálkozó a főszereplővel, Anton Spiekerrel.

A Zsaruk (Cops) című filmben Christoph egy bevetés alkalmával jogosnak vélt önvédelemből lelő egy férfit. Miközben egyre súlyosabb poszttraumás teljesítményzavaroktól szenved, kifelé kétségbeesetten igyekszik őrizni az „erős férfi” látszatát. A filmet  a  Max Ophüls Filmfesztiválon a közönségdíjat és a társadalmilag releváns filmnek járó díjat is elnyerte, a Diagonalén pedig a közönségdíjat és a teljes társulatnak megítélt színészdíjat kapta meg. Október 5-én a 19 órai vetítés után vendégünk a rendező, Stefan A. Lukacs.

Idén először egy svájci rövidfilm-válogatás is gazdagítja a programot. A nő és a gyorsvonat főszereplője a 71 éves Jane Birkin. Giacun Caduff, a film producere itt lesz Budapesten és október 5-én a 18.30-as vetítés után örömmel beszélget a közönséggel.

A Szemrevalón lesz még film többek között az ifjú Karl Marxról, Hitler Hollywoodjáról is, A nőkért című film pedig a svájci nők szavazati jogáért indított mozgalom alakulását mutatja be. A filmekre 1200 forintos áron vásárolhatóak jegyek, 4 jegy egy időben, 4 különböző előadásra történő megváltása esetén kedvezményes, 4400 forint. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló.

A teljes program itt olvasható.

Sajtóközlemény

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com