Hírek

Szemrevaló filmfesztivál 2016: Oscar-díjra nevezett női alkotók munkái a német szemlén

szemrevaloTíz rendezőnő filmje, köztük két Oscar-díjra is nevezett alkotás látható szeptember 22. és október 1. között a Szemrevaló filmfesztiválon a budapesti Művész moziban.

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös filmhete a német nyelvterület filmkultúrájából ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. Az idei program különlegessége, hogy a bemutatott filmek több mint felét, tíz alkotást női rendező jegyez, közülük kettőt Oscar-díjra is neveztek. Az idei szemle egyik legnagyobb szenzációja a cannes-i filmfesztiválon zajos sikert aratott Toni Erdmann című filmet szeptember 23-án és 28-án 20 órakor vetítik a Művész moziban. Maren Ade forgatókönyvíró-rendező életigenlő alkotásában egy apa igyekszik megtalálni és őszintén elmélyíteni a kapcsolatát immár felnőtt lányával. Németország idén ezt a filmet nevezte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra. A filmet Magyarországon a Cirko Film forgalmazza majd.

toni-erdmann-3-rcm0x1920u

Toni Erdmann

Az idei Berlinale egyik versenyfilmje volt Anne Zohr Berrached 24 hét című munkája, melyben a Julia Jentsch alakította Astrid a terhessége hatodik hónapjában tudja meg, hogy gyermeke Down-kóros, ráadásul súlyos szívelégtelenségben is szenved. A film forgatókönyvírója, Karl Gerber a szeptember 25-i vetítés után a fesztivál vendége lesz. A 24 hét a Cirko Film forgalmazásában kerül a hazai mozikba.

Mirjam Unger osztrák rendezőnő Szállj, cserebogár! című filmje 1945-ben, Bécsben játszódik, és a kilencéves Christine szemével láttatja az orosz megszállás félelmekkel teli időszakát. A rendezőnővel a szeptember 30-i vetítés után találkozhat a magyar közönség. Szintén a gyerekek szemszögéből készítette megrázó alkotását Mara Eibl-Eibesfeldt. A Pókhálóházban az anya titokzatos démonok parancsára elutazik, három gyermeke pedig hetekig magára marad.

Therese von Eltz 4 királyok című filmjében négy eltérő karakterű tizenéves a pszichiátrián tölti a szentestét. Az áhítat helyét dac és szomorúság, valamint humor és meglepetés veszi át. Nicolette Krebitz Vad című abszurd történetében Ania lakótelepi lakásában egy farkassal él. A Csodaország tíz fiatal svájci rendező köztük két nő munkája. A katasztrófathriller egyben aktuális társadalmi kórképet is nyújt egy olyan meglepő helyzetben, amikor a svájciaknak kell menekülniük. Szeptember 29-én a vetítés után a Művész moziba látogat Benny Jaberg, a film egyik rendezője. A Stefan Zweig Búcsú Európától a híres író életének utolsó éveit mutatja, aki 1936-ban emigrációba kényszerül, és hat évvel később öngyilkos lesz. Maria Schrader filmjét nevezi Ausztria idén az Oscar-díjra. A filmet a Szemrevaló filmfesztivál keretében szeptember 24-én és október 1-jén láthatja a közönség, majd a Mozinet forgalmazásában február 22-én, az író halálának 75. évfordulóján kerül a mozikba.

Két dokumentumfilmet is női alkotó jegyez az idei szemlén. Ilona Ziok német rendező Hivatása államügyész: Fritz Bauer című munkáját szeptember 26-án mutatják be. Az 1968-ban tisztázatlan körülmények között elhunyt jogász a német jogállam kialakításán dolgozott, és célja volt, hogy a német háborús bűnösök köztük Adolf Eichmann bíróság elé kerüljenek. Tiszta víziója volt arról, hogyan kellene Németországnak szembenéznie a múltjával és közös akarattal egy felvilágosultabb jövőt építeni. Szeptember 27-én lesz látható Sabine Gisiger Dürrenmatt Egy szerelmi történet című dokumentumfilmje, melyben az 1990-ben elhunyt szerző nővére és gyermekei most először beszélnek a modern tragikomédia megteremtőjének életéről.

A fesztivál programja megtalálható a www.szemrevalofesztival.hu internetes oldalon.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés