Hírek

Hamarosan kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál

Kontroll-nélkül-Helena-Zengel

A SZEMREVALÓ │ SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL szeptember 26. és október 6. között idén 8. alkalommal várja az érdeklődőket. 11 nap alatt 5 tematikus blokkban 18 filmet nézhet majd meg a közönség Művész moziban, illetve egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsen. A program elsősorban társadalmi és lélektani kérdésekkel foglalkozó nagyjátékfilmeket kínál, de több vígjáték és dokumentumfilm is szerepel a kínálatban, köztük A Bauhaus 100 éve

A fesztivál nyitófilmje Nora Fingscheidt megrázó erejű filmje, az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat nyert Kontroll nélkül című német dráma. A szívszorító történet hőse egy kilencéves szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, aki számára mintha sehol nem jutna hely, agresszív kitöréseivel ugyanis folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát, pedig ő csak egyetlen dolgot szeretne. A Kontroll nélkül Németország hivatalos Oscar-nevezése az idei évben.

A program egyik legizgalmasabb, valós eseményeket feldolgozó darabja az idei Német Filmdíjon hat díjat nyert Gundermann című német film, mely a keletnémet énekes – és STASI-ügynök -, Gerhard Gundermann életét mutatja be. A Zwingli című svájci film 1519-ben játszódik Zürichben. Főszereplője egy fiatal pap, akinek forradalmi gondolatai majdnem polgárháborút szítanak.

A trafikos című osztrák film pedig Robert Seethaler nemzetközi bestsellere alapján készült: megrázó történet egy fiatalemberről, aki Bécs náci megszállása idején köt barátságot Sigmund Freuddal.

A híres pszichiátert az idén elhunyt Bruno Ganz alakítja, akire a fesztivál néhány korábbi filmjének vetítésével is emlékezik.

A Bauhaus 100 éve című dokumentumfilm az iskola 1919-es alapításáról veszi végig a Bauhaus fejlődését és változásait egészen annak 1933-as bezárásáig. A Girl from Ipanema és számos bossa nova világsláger szerzője, João Gilberto harminc évig teljesen visszavonult a nyilvánosság elől.

A Hol vagy, João Gilberto? című dokumentumfilmben Georges Gachot elhatározta, hogy felkutatja a legendás zenészt. Végül a Talajt vesztve Maria Kreutzer rendezésében című osztrák pszichodráma  egy testvérpár kapcsolatán keresztül beszél „a mindannyiunkban ott lakozó sötétségről”.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com