Hírek

Szent Márton nevét viselő települések találkoznak Szombathelyen

mártonSzombathelyen találkoznak a Szent Márton nevét viselő települések június 10. és 12. között, a jubileumi év tiszteletére a találkozó idén háromnapos fesztivállá bővül és itt mutatják be Jó pásztor címmel a Szent Márton életéről készült filmet is.

A Szent Márton Fesztivál a jubileumi év eseménysorozatának egyik legnagyobb világi rendezvénye lesz, 21 helyről érkeznek delegációk Szent Márton szülővárosába, 11 magyarországi település és 10 külhoni település képviselteti magát a találkozón. A fesztivál csúcspontja lesz a vasárnap délelőtti, Szent Márton ereklyéjének 1913-as hazahozatalát idéző ünnepi felvonulás, amely a Szent Márton templomtól a szombathelyi székesegyházig vezet. A díszes ünnepi menethez, amelyet római hagyományőrzők vezetnek fel zászlókkal, bárki csatlakozhat, leróva ezzel tiszteletét az 1700 éve Savariában született Szent Márton emléke előtt. Szent Márton szülővárosaként Szombathely hagyományt szeretne teremteni a nevét viselő települések találkozójából. A fesztiválprogramok már pénteken elkezdődnek, az Agora Savaria Filmszínházban két alkalommal is ingyenesen levetítik A jó pásztor című Szent Márton életét bemutató filmet.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Hirdetés

Hirdetés