Hírek

Szeptember 16-án jön a kapunyitási pánikról szóló magyar film, A legjobb dolgokon bőgni kell

A-legjobb-dolgokon-bőgni-kell-Hernádi-Judit

Grosan Cristina első nagyjátékfilmje, A legjobb dolgokon bőgni kell a mai harmincas korosztály problémáiról szól, amit eddig aligha láthattunk filmen.

Szeptember 16-án mutatják be Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjét, ami egy ismerős, de valójában meg nem fogalmazott társadalmi jelenségre világít rá. Egy harmincéves nő egyetlen éjszaka alatt minden különösebb esemény híján megváltoztatja az életét.

Maja, (Rainer-Micsinyei Nóra) azt érzi, lassan végre ott tart, ahol harminc évesen illene. Feladja a szabadúszást egy állandó állásért, és barátjával (Bányai Kelemen Barna) végre kiköltöznek az egyetem óta másokkal bérelt lakásból. Az este azonban nem várt fordulatot vesz: kiderül, hogy a rég nem látott rokona (Lőrinc Katalin) nem alszik a konyhaasztalra bicsaklott fejjel, hanem meghalt. Amikor még az édesanyja (Hernádi Judit) is lerázza, Maja kénytelen egyedül intézkedni. A halottszállítókra várva megérkezik gyerekkori barátnője. Sára (Huzella Júlia) alig várja, hogy összemérjék, ki hol tart az életben. Telnek az órák, és az egyszerű eljárás egy végeláthatatlan, bürokratikus folyamatba torkollik. Az éjszaka folyamán Maja kezd szembesülni a mélyen eltemetett problémáival. Hiába csordogál biztonságosan, felnőttesen az élete, a boldogsága érdekében muszáj kockáztatnia. Még akkor is, ha életében először fejest kell ugrania az ismeretlenbe.

Grosan Cristina elmondta, A legjobb dolgokon bőgni kell a mostani harmincas korosztálynak és szüleiknek szól.

„A kapunyitási pánik egy valós állapot, a megfelelési kényszer és az összehasonlítás mások sikereivel nagy terhet raknak az ember vállára. Mi nem akarjuk megfejteni a mátrixot, nincs is rá egy mindenkinek megfelelő megoldásunk, azonban a vásznon viszontlátni azt, amiben élünk, ez elindíthat egy beszélgetést azokkal, akik hasonlóan érzik magukat” – mondta a rendező.

Rainer-Micsinyei Nóra, a film főszereplője és a forgatókönyv társszerzője szerint még nem készült olyan film, ami azt az életérzést mutatná be, amit sokan átélnek. „Azt éreztem, hogy nincs olyan magyar film, ami arról a problémáról szólna, amiben én is benne voltam és még sokan körülöttem. Ennek a kitolódott gyerekkornak, bizonytalan felnőttkornak pedig rengeteg humoros pillanata is van, amit mi meg akarunk mutatni.”

Grosan Cristina erdélyi filmrendező, akinek a kisfilmjei számos nemzetközi fesztiválon szerepeltek. A Vakáció a tengerparton című díjnyertes kisfilmjét az interneten eddig több mint egymillióan nézték meg. Idén nyáron Csehországban forgatja második nagyjátékfilmjét, Hétköznapi kudarcok munkacímmel, ami cseh-magyar-olasz-szlovák koprodukcióban készül.

A legjobb dolgokon bőgni kell a 2018-as Inkubátor fórum egyik nyertese. A Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjába a frissdiplomás és pályakezdő rendezők jelentkezhetnek.

A legjobb dolgokon bőgni kell a Laokoon Filmgroup gyártásában készült, főtámogatója a Nemzeti Filmintézet.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés