Hírek

Szeptember elsején indul a BuSho-járás!

BUSHO_logo_2015

Szeptember első hetében kezdetét veszi a BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál második évtizede: 11. alkalommal gyűjtötték össze a nemzetközi rövidfilmtermés legjobbjait. Keddtől vasárnapig tizenöt blokkban vetítik a kiválasztott csaknem 70 versenyfilmet, nem csak a fővárosban, de Szolnokon, Sopronban és a határon túl is. Idén is lesznek információs vetítések, partnerfesztiválok és filmiskolák válogatása, és persze koncertek is. A fesztiválról a Filmtekercs is tudósít majd.

A Puskin moziban szeptember 1. és 6. között tizenöt egyórás blokkban peregnek majd a 69 filmből álló versenyprogram vetítései. Több korábbi fesztiválon díjazott alkotás is felbukkan majd közöttük, mint a tavaly Európai Filmdíjat nyert The Chicken, Una Gunjak német-horvát koprodukciós filmje. Több fesztiválon szerepelt már a francia Morgan Simon Try to Die Young című alkotása vagy a holland alkotópáros, Thomas Baerten és Wim Geudens által jegyzett De Smet is. Személyesen is jelen lesz a fesztiválon Laurent Ardoint, a francia háborús musical, az Amour et Commando rendezője, de a Gas Stationt jegyző olasz Alessandro Palazzi vagy épp a német 90 Degrees North alkotója, Detsky Graffam is elkíséri filmjét Budapestre. A magyarok közül itt lesz a néhány hónapja a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon Meséjével díjat nyert Bertóti Attila, de több visszatérő alkotó is van, mint például Hörcher Gábor, aki ezúttal Ricsi című filmjével érkezik, Géczy Dávid pedig A győztes című munkájával szerepel.

A versenyprogram, mellett ismét megrendezik a szombati magyar panoráma napot, amely során valamennyi benevezett magyar alkotás megtekinthető lesz. Idén már ötödik éve – Magyarországon egyedülálló módon – levetítik az előző évi Európai Filmdíjra jelölt összes rövidfilmet, valamint partnerfesztiválok válogatását is láthatják a nézők. Szintén visszatérő szekció a főtámogató Visegrádi Alap jóvoltából az „IVF 4 seasons in 4 days”, amelynek keretében a négy visegrádi ország az elmúlt tíz év legjobb rövidfilmjeiből állított össze egy-egy vetítésre valót. A Hamburg Media School bemutatója mellett pedig még a BuSho filmfesztiválon először nemzetközi dokumentumfilmes válogatás is látható lesz, Simonyi Balázs összeállításában.

Ezek mellett a fesztiválozók találkozhatnak még az elmúlt egy évben négy országban megrendezett Under The Moon elnevezésű fiatal filmes projekttel, valamint a tavalyi fesztivált követően a Balassi Intézettel közösen, New York-ban megrendezett P2P//:1989 elnevezésű filmversennyel.

A fesztiválra jegyeket továbbra is kizárólag a versenyblokkokra kell váltani, diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményesen, a fesztivál weboldalán található elérhetőségeken. A versenyfilmek a Puskin Mozi Amarcord termében, majd esténként az ismétlő vetítéseken a Budapest Rooftop Cinema szervezésében, a Corvintetőn vetítik. Vidéki helyszíneink a szolnoki TISZApART mozi és a soproni Búgócsiga Akusztik Garden, továbbá a versenyfilmek láthatóak lesznek Nagyváradon (Románia), Érsekújváron (Szlovákia) és Ungváron (Ukrajna) is. Az összes filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítik. Több infót kaphattok a fesztivál Facebook oldalán és itt csatlakozhattok az eseményhez is.

Bartal Dóra

Bartal Dóra az ELTE anglisztika alapszakán és filmelmélet és filmtörténet mesterszakán végzett. Szakdolgozatait gender és populáris film témakörében írta, ezen kívül dokumetumfilmekkel foglalkozik. Specializációja a coming-of-age film és a fesztiválok. 2014 óta foglalkozik írással, szerkesztéssel és filmfordítással.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com