Hírek

Szeptemberben indul a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

bidf

budapesti nemzetkozi dokumentumfilm fesztivalSzeptember 24-28. között a világ minden tájáról érkeznek kreatív dokumentumfilmek a friss Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválra.

Az idei filmeket a BIDF az elmúlt két év legjobb, díjnyertes filmjeiből válogatta. A fesztiválon 41 alkotás (32 hosszú és 9 rövidfilm) lesz megtekinthető, a világ minden tájáról, az Egyesült Államoktól Izraelen át Iránig, Skandináviától Svájcon át Szerbiáig. A BIDF pénzdíjait rangos szakmai zsűri (a nemzetközi és a hazai dokumentumfilm szakma jelentős képviselői) ítéli oda.

Számos program várja szeptember 24-28. között az érdeklődőket a Corvin moziban. A díjnyertes, népszerű, előzsűri által válogatott kreatív dokumentumfilmek vetítése 3 versenyszekcióban zajlik majd, az egyes szekciók a  „mert gyerekek vagyunk”, „mert szabadok vagyunk” és a „mert dolgunk van” nevet kapták. Ezen kívül lesz még Nemzetközi Rövid Dokumentumfilm verseny, Magyar szekció – válogatás az elmúlt évek legjobb filmjeiből – 25 év, 25 rendező, 25 film. A filmvetítéseket követő közönségtalálkozókon a filmek alkotóival találkozhatnak az érdeklődők, délelőtt pedig vetítések lesznek fiataloknak, speciálisan számukra válogatott filmekkel.

A fesztivál megálmodói Sós Ágnes (Szerelempatak), Balázs Béla-díjas, nemzetközileg is számos díjjal elismert dokumentumfilm rendező és Balogh Rita kreatív dokumentumfilm producer (Sós Ágnessel készült interjúnkat itt találjátok). A fesztivál küldetésének tartja, hogy elhozzák Magyarországra a műfaj legjobb és legfrissebb válogatását, mivel a BIDF a világ legfontosabb dokumentumfilm fesztiváljainak mintáira épül. A szervezők hisznek abban, hogy rendezvényük hatására jelentősen nő majd a műfaj iránti érdeklődés és nyitottság Magyarországon, aminek hosszútávú következménye egy stabil, dokumentumfilm-néző közönség kialakulása lesz. A BIDF-et terveik szerint 2014-től minden évben megrendezik.

A fesztivál a kreatív dokumentumfilm mellett tette le a voksát, amely átütő ereje abból fakad, hogy mivel játékfilmes elemekkel operál, kombinálja egy mozifilm szórakoztató élményét a dokumentumfilmek hitelességégével és emberközeliségével. Egy mindenhol nehéz világban a művészet eszközével empátiára tanít, így segíti nézőit mélységében érteni a világot.

A színvonalat nemzetközileg elismert szakemberek részvétele garantálja majd. Néhány példa: Leena Pasanen, Elizabeth Wood (DocHouse), Dorota Roskowska (Dragon Forum), Irena Taskovski (Taskovski Films), Peter Kerekes, Paul Pauwels (European Documentary Network).

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..