Hírek

Szerényebb lesz a pozsonyi filmszeme

PozsonyA korábbi évadoknál kevesebb pénzből, így szerényebb körülmények között, de a szervezők szerint az eddigi színvonalat megtartva és a bemutatásra kerülő filmek számát is alig csökkentve rendezik meg a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál (IFFBA) idei, már 15. évadát.

A pozsonyi filmszemle – amely az elmúlt évek során a legnagyobb ilyen jellegű rendezvénnyé nőtte ki magát Szlovákiában – az idén is több, részben új helyszínen zajlik majd november 6-tól 12-ig Pozsonyban.

A fesztivál az idén szakított az eddigi hagyományokkal, és részben anyagi megfontolásokból, részben pedig a rendezők szerint a fesztivállátogatók visszajelzései alapján, kiköltözött a multiplex mozikból, így a szemle filmjeit négy városi filmszínházban, a Mladost, a Lumiere, a Nostalgia, valamint a nemrégiben megnyílt Film Europe mozikban vetítik.

„Bárki bármit is mondjon, évről évre, napról napra rosszabb a gazdasági helyzet, és ez a filmfesztivál költségvetésében is megmutatkozott” – mondta Vladimír Krajniak, az IFFBA igazgatója a szemle keddi beharangozó sajtótájékoztatóján Pozsonyban. Nenad Dukic, a fesztivál programdramaturgja szerint a pozsonyi filmszemlének a tavalyihoz képest az idén 30-40 százalékkal alacsonyabb a költségvetése.

„Csak aközött választhattunk, hogy ilyen körülmények között is megrendezzük-e a fesztivált vagy sem. Az előbbi mellett döntöttünk” – mutatott rá Dukic, aki szerint a fesztivál színvonala ennek ellenére nem gyengül, sőt például az eddiginél több új, máshol még nem bemutatott film szerepel a kínálatban.

A 15. pozsonyi filmszemlén 96, többségében európai film kerül bemutatásra, ez ugyan csak néhánnyal kevesebb a tavalyinál, ám a fesztivál történetében voltak már olyan évadok is, amelyek kínálatában csaknem kétszáz alkotás szerepelt.

A fesztivál filmjeit idén is 11 program szekcióba sorolták. A három fő versenykategóriában, a nagyjátékfilmek nemzetközi megmérettetésén és a dokumentumfilmes szekcióban 8-8, a rövidfilmek között pedig 12 alkotás versenyez. A rövidfilmek szekciójában, a versenykategórián kívül, kerül bemutatásra a szemle egyetlen magyar filmje, Hegedűs Georgina 13 és fél perc című alkotása is.

A nagyjátékfilmek nemzetközi versenyében résztvevő produkciók kizárólag európai rendezők művei, például Anna Odell svéd rendezőnő Találkozó (Aterträffen), vagy a szlovén Rok Bicek Osztályellenség (Razredni sovražnik) című filmje. A dokumentumfilmek versenyében a kontinensen kívüli alkotások vannak túlsúlyban, ebben a szekcióban található a korábban főként forgatókönyvírással foglalkozó fiatal brazil rendező, Gabriel Mascaro Szolgálólányok (Doméstica) című filmje vagy a gyerekszínészből ígéretes rendezővé vált kanadai Sarah Polley Elmesélt történetek (Stories We Tell) című mozija is.

A Panoráma szekcióban mutatják be a legismertebb nemzetközi filmfesztiválokon jól szereplő filmeket, köztük a Cannes-ban a legjobb forgatókönyv díjával jutalmazott kínai produkciót, A bűn érintését Csang Ko-csiától. Idén viszonylag szűk kínálatot vonultat fel az Árral szemben elnevezésű szekció, amelyben a filmkészítés fősodrából kimaradó alkotásokat vetítik.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com