Hírek

Szeretik-e a Ghost in The Shell: Arise-t?

Ghost in The Shell: Arise
Az Őrnagy a Ghost in The Shell: Arise sorozatban.

Ghost in The Shell: AriseMinden idők egyik legbefolyásosabb anime-komplexuma, a Ghost in The Shell idén végre új filmekkel bővül. Milyen a reakció az Arise első részére?

Az animék egyik halhatatlan műremeke, a Ghost in The Shell nem egyetlen film, hanem egy multiplatform univerzum. Shirow Masamune mangájából Mamosu Oshii készítette el az eredeti GiTS-t (ami az Akira mellett az egyik legnépszerűbb anime lett nyugaton, hozzájárulva a stílus elterjesztéséhez), majd azt egy folytatás, az Innocence követte. A két film után két újradizájnolt, de masszív sikert akartó sorozat következett (más alkotók keze alól): a Ghost in The Shell: Stand Alone Complex 1-2, valamint egy hozzájuk kapcsolódó OVA (sorozat-kiegészítő egész estés film), a Ghost in The Shell: Stand Alone Complex – Solid State Society. Készült továbbá folytatás az eredeti mangához, és legalább egy hivatalos videojáték is.

A GiTS-univerzum világhódító sikere a felnőtt témakezelésben rejlik. A manga/film/sorozat cyberpunk alapú világában intrikus politika keveredik az egzisztencialista filozófia kérdéseivel, és a „ki vagyok én” kérdése ugyanolyan fontos szerepet kap, mint a cyborgok és hekkerek sok-sok szálon futó háborúja. A gondolkodás itt, kivételesen, nem karácsonyfadísz-szerepet kap, hanem a sztori integráns része. S mivel a GiTS művelt felnőttként kezeli a maga célközönségét, ez a kiéhezett célközönség hálásan falja az univerzum minden darabját.

Arise

Ghost in The Shell: Arise

A négyrészes Arise a GiTS legújabb animációs feldolgozása. Az eddigi művekhez képest alternatív történetvonalat képvisel, időben pedig az első film előtt helyezkedik el. Témája a „Section 9” létrejötte. Rendezője Kazuchika Kise (régóta a GiTS-univerzum egyik rajzolója), forgatókönyvírója Tow Ubukata, a zenét pedig Cornelius szerzi – az eddigi alkotókhoz képest mindhárman viszonylag ismeretlennek számítanak még az anime területén.

Az Arise vadonatúj miliője mellett új karakterdizájnt és új szinkronhangokat is kapott. Miután a főszereplő Őrnagy (Motoko Kusanagi), de a többiek megjelenése és hangja is ikonikus státuszba nőtt az elmúlt évek során, igen bátor lépés volt a radikálisnak tűnő újratervezés, de a kritikai visszhang egyelőre pozitív – és megjegyezték például, hogy az Őrnagy új hangja, Maaya Sakamoto annyira hasonlít a szereplőt az első film óta szakadatlanul szinkronizáló Atsuko Tanakáéhoz, hogy szinte észre se venni a változást.

A négy egyórás részből álló minisorozat első része, a Ghost Pain június 22-én jelent meg Japánban először limitált mozis bemutatóként, majd júliusban DVD-n és Blu-Rayen. A fogadtatás, úgy tűnik az egyelőre elszórt kritikákból, nagyon a cikkírók személyes véleményétől függ. Maga a reboot-lét nem tűnik hibának, hiszen az össze nem illő GiTS-idősíkok már az univerzum jellegzetességévé váltak, ám nem mindenki érzi szükségesnek egy Motoko Kusanagi-eredettörténet kibontását. Az animációt néhol unalmasnak tartják, mintha visszafejlődött volna a Stand Alone Complexek után – itt meg kell jegyezni, hogy a kritikát a művészeti rendezésre értik, maga az animációs minőség garantált, miután a ezt sorozatot is a Production I.G gyártja –, és felmerült az a vád is, hogy a filmek, fantáziátlanul, csak a már meglévő GiTS-sablonokat használják újra. A pozitív visszajelzések között a minisorozat bátorsága, a jól sikerült új dizájn, a gyökerekhez való hűség szerepel. A rajongótábor az első rész után egyelőre elégedettnek tűnik, nagyobb felháborodásról legalábbis nem hallani. Igaz, ovációról sem.

A második rész, a Ghost Whispers november 30-án jelenik meg. Az amerikai terjesztés jogát a Funimation szerezte meg, hazai forgalmazásról természetesen még nem tudni.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com