Hírek

A Szex és New York sztárja szerint a sorozat nem eléggé feminista

Cynthia Nixon nyilatkozott a Szex és New Yorkkal kapcsolatban: szerinte kissé álságos, hogy gazdag fehér nőcik küzdenek benne a „férfi elnyomás” ellen.

A Szex és New Yorkban Mirandát alakító Cynthia Nixon nem fogja vissza a véleményét, ha politikáról van szó. 2018-ban New York polgármesteri tisztségéért szállt harcba, de alulmaradt egy jogász férfival szemben. Legutóbb új filmje, az embercsempészeti témával foglalkozó Stray Dolls kapcsán interjúvolták meg politikai kérdésekben – Nixon pedig örömmel válaszolt ezekre, mondván itt a legtisztábban fejezheti ki a saját véleményét, így nincs esély arra, hogy tévedne.

A Tribeca Filmfesztiválon választ adott pár kérdésre, ami a Szex és New York és a kurrens feminista mozgalmak közti különbséget vitatta. Nixont ez a sorozat repítette az ismert nevek közé, és a mai napig a legtöbben Mirandaként emlékeznek a színésznőre. Ennek ellenére nem hunyt szemet a provokatívabb kérdéseknél sem, melyek arra keresték a választ, milyen lenne ez a sorozat, ha napjainkban készülne.

Nixon szerint biztosan vétót kapott volna az az ötlet, hogy a négy főhősnő mindegyike fehér legyen.

„A leginkább fájó pont, hogy mennyire a pénz körül forgott a történet, és a filmbeli férjem volt a legközelebbi karakter egy munkásosztályból származó emberhez.” – elmélkedett Nixon, majd folytatta gondolatait a karakterek ábrázolásával kapcsolatban. „Azt is gondolom, hogy nem néztünk volna ki ugyanúgy, már ami a tökéletesség faktorát jelenti. Nyilván a sorozat részben erre a fantáziálásra épült, de szerintem máshogy is tud valaki jól kinézni anélkül, hogy perfekt alakja legyen.”

Húsz éve indult a Szex és New York

Cynthia Nixon arra is reflektált, hogy a feministák mennyit kritizálták a Szex és New Yorkot, mondván a gazdag fehér nők problémáit priorizálta az alacsonyabb keresetű vagy színesbőrű nőkével szemben. „Nagyon sok vita zajlott akkoriban, hogy a sorozat feminista-e vagy sem, én pedig mindig azt gondoltam, ez egy hülye kérdés: persze, hogy feminista!” – emlékszik vissza Nixon – „Azonban már látom, hogy a feminista mozgalom mennyi hibája található meg benne. Fehér, pénzes csajok küzdenek benne a saját elismertségükért:

kicsit olyan, mintha egy buborékban készült volna.”

A fehér feminizmus problematikája egy újabb vonulata a szociális igazságért küzdők mozgalmának. Korábban a nők filmes reprezentációját szorgalmazták, de lassan már ez is kevésnek bizonyul, és egy 21 éve indult sorozatot is, mely a maga korában akár még úttörőnek számíthatott, visszamenőlegesen marasztalnak el.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Ráadás rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek – az igényes blockbusterek mellett. Az írás mellett egy filmes rádióműsorban is próbálgatja szárnyait.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..