Hírek

Szex, lovagok, középkor, mégsem Trónok harca – Aranybulla előzetes

Aranybulla-Trill-Zsolt

Rövid, de tömény kedvcsináló érkezett a sokszázmillió forintból készülő Aranybulla című dokusorozathoz, vagy éppen mozifilmhez.

Derült égből villámcsapásként érkezett az Aranybulla előzetese. A mindössze egy perces kedvcsinálóban láthatjuk Trill Zsoltot az idős II. András magyar királyként, Törőcsik Franciskát a fiatal Gertrúd királynéként, de Fenyő Ivánt is a teuton lovagok vezéreként – írja a Hetedik sor közepe. A történelmi eposzt Kriskó Zoltán rendezte, míg forgatókönyvírója Kiss-Szabó Márk. Az előzetes megcsillogtatja a fényes kardokat a középkori csatákban, de kitüntetett szerephez jut a királyi vár hálószobai kulisszája is. A film nemcsak monumentalitásában különleges, de bemutatásában is, ugyanis

az Aranybulla 2022 decemberében sorozatként érkezik, de jövő év elején mozifilmként is bemutatják.

A Telex szerint, a történet csaknem ötven évet ölel fel (III. Béla 1196-ban bekövetkezett halálától az 1241-es Muhi csatáig) és különböző szakértői elemzéseket is tartalmaz majd. A mozis verziót a dokumentumfilmes részletek kihagyásával vetítik majd.

Az Aranybulla története II. András trónra kerülésével indul, aki azonnal hozzálátott, hogy felvegye a harcot az ország ellenségeivel szemben. 1222-ben az Aranybullaként elnevezett törvénycsomagot fogadtatott el, ami többek között új alapokra helyezte Magyarország gazdaságpolitikáját. A történetről több információ nem ismert, és az előzetes sem túl informatív. Mindössze két szó hangzik el II. Andrástól, aki kardját a magasba emelve annyit mond: „Krisztus nevében”.

Az Aranybulla a tervek szerint a Nemzeti Filmintézettől kapott 600 millió forintos támogatásból készült volna, de a végső költségvetés az egymilliárdot is meghaladhatja. A film producere Rákay Philip is, akiről korábban úgy tudtuk, forgatókönyvíróként vesz részt a film készültében.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com