Hírek

Szilágyi Fanni filmje nyerte a Friss Hús rövidfilmes fesztivált

Friss hus 3.0Szilágyi Fanni Kamaszkor vége című filmje nyerte a vasárnap véget ért Friss Hús 3.0 rövidfilmfesztivál magyar fődíját, a nemzetközi szekcióban a brit Daisy Jacobs The Bigger Picture című alkotása lett a legjobb.

A díjakat vasárnap este adták át a fesztivál helyszínén, a budapesti Toldi moziban – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel. A magyar versenyszekció zsűrije a legjobb kísérleti és kisjátékfilmről, valamint a legjobb animációs filmről döntött. A legjobb kisjátékfilmnek járó díjat Szilágyi Fanni 13 perces alkotása kapta, amely egy felnőtté válás történetét dolgozza fel. A legjobb magyar animáció a Kreif Zsuzsi és Zétényi Bori alkotópáros Limbo-Limbo Travel című, 17 perces filmje lett “különleges és valószerűtlen atmoszférateremtő ereje miatt, amihez felhasználta az animáció összes eszközét a zenétől a képi ritmusig, hogy pofátlanul jófej hangulattal szórakoztasson” – olvasható a tájékoztatóban a zsűri indoklása. Mindkét film a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által felajánlott 500 ezer forint értékű díjban részesült.  A magyar versenyszekció zsűrijének tagjai Tamara Kolaric horvát filmkritikus, Thibaud Bracq, a francia Premiers Plans filmfesztivál válogatója és Fabricius Gábor filmrendező, író voltak.

Sajátos közlési és filmnyelvi kísérletéért elismerő oklevelet kapott Lichter Péter Rimbaud című, 21 perces műve. Elismerő oklevélben részesült egy jól ismert helyzet újszerű ábrázolásáért a német Barbara Ott Sunny című filmje.  A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai között Horváth Lili rendező, forgatókönyvíró, Taschler Andrea producer, valamint Wim Vanacker belga producer, rendező, az European Short Pitch vezetője foglalt helyet. Az általuk legjobbnak ítélt The Bigger Picture című brit rövidfilm 1000 euró díjazásban részesült. A közlemény szerint péntek délután tartották az első magyar pitchfórumot a KUBIK közösségi irodában, ahol a fórumra kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit mutatták be az alkotók a szakmai zsűrinek. A fiatalon elhunyt Lovas Nándor producerről elnevezett, 300 ezer forintos díjat Nagy V. Gergő Erős áll című filmterve nyerte. A múlt szerdán kezdődött rövidfilmfesztivál idei versenyprogramjában 33 magyar és 15 nemzetközi rövidfilmet láthatott a közönség.

 

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg szakirányú továbbképzését végzi mentálhigiénés segítő szakember szakon. A ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában dolgozik terápiás munkatársként: munkájából kifolyólag vonzza a függőségek pszichológiája, a felépülés folyamata és az ennek tükrében megjelenő emberi kapcsolatok filmes reprezentációi.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!