Hírek

Színes programmal érkezik a 6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Az elmúlt két évben a szokásostól eltérően szeptemberre tolódott a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, ám idén, 6. seregszemléjén újra a szokásos május végi időpontban, 24. és 28. között kerül megrendezésre a szegedi Belvárosi Moziban. A pályázók részéről több mint 400 nevezés érkezett a világ minden tájáról a meghirdetett négy kategóriában: nagyjátékfilm, rövidfilm, kísérleti- és dokumentumfilm.

A versenybe válogatott műveket 6 tagú szakmai zsűri bírálja el: Szabó Gábor operatőr (HCA) zsűrielnök, Pálfi Györgyés Gigor Attila rendezők, a tavalyi fődíjas francia Claire Mathon (Portré egy lángoló fiatal lányról) és Nyoszoli Ákos operatőrök, valamint Török-Illyés Orsolya színművész. A kritikuszsűrit Pozsonyi Janka, Kolozsi László és Varró Attila alkotják.

A versenyfilmek mellett gazdag kísérőprogram várja a filmrajongókat, tematikus sorozatok és workshopok teszik változatossá a seregszemle öt napját. A fesztivál névadójához minden évben kapcsolódik valamilyen esemény, idén Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr kollégáinak filmjei közül válogattak a szervezők. A nyitónapon az 1972-es Kabarét vetítik, de műsoron lesz többek között a tavalyi év legjobban várt filmje, a Dűne, továbbá a Vérző olaj, A Gyűrű Szövetsége és A leleményes Hugo is.

A délelőtti beszélgetések egyikén a bűnfilmek képi világát járják körbe a résztvevők Varró Attila moderálásával, a témához „illusztrációként” délutánonként három sikeres magyar krimi is műsoron lesz. Egy másik alkalommal a fesztivál idei életműdíjasával, Grunwalsky Ferenccel beszélget pályafutásáról Varga Balázs.

Május 25-én az AR és a VR világával, vagyis a kiterjesztett és virtuális valóság technikai és felhasználói sajátosságaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők

Herner Dániel producer és Erdély Mátyás, a Saul fia operatőre segítségével. A szakemberekkel folytatott eszmecserék mellett a szegedi Belvárosi Mozi game room-jában saját élmények szerzésére is lesz lehetőség.

Érdekesnek ígérkezik Vágvölgyi B. András új regényének a bemutatója is. A Greed című kötet egyik szála Stroheim Gyilkos arany (eredetileg Greed) című filmjéhez is elvezet, így a beszélgetés előtt Darvas Kristóf élő mozizongorázásával az eredetileg 10, de később 4 és fél órásra rövidített némafilm 60 perces vágott változata is látható lesz.

Összességében igen bőséges lesz a filmválaszték. A kőmoziban újra nagy vásznon lehet megnézni az Isteni műszakot, A nyomozót és a hazai krimik etalonjának számító Dögkeselyűt. A Széchenyi téren a csillagos ég alatt vetítik a Jancsó-Grunwalsky páros remekét, a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című, sajátos hangulatú opuszt, Mészáros Márta nagysikerű Aurora Borealis című drámáját, és ugyanitt Pálfi György unikális montázsfilmjét, a Final Cut-ot is megnézheti, aki lemaradt róla.

A nagyközönségnek szóló programok mellett két szakmai találkozónak is otthont ad a fesztivál. A Magyarország Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló „Film art connects cross-border region – FILMYing” projekt két eleme is lebonyolításra kerül a fesztiválon, továbbá az Art Mozi Egyesület is itt tartja soron következő elnökségi ülését.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com