Hírek

Szlovén Filmnapok, Mozinet Filmnapok, Titanic – Októberi fesztiváldömping

aholtaknemhalnakmeg

Három rangos fesztivál is lázban tartja a filmrajongókat ebben a hónapban. Előzetesek!

Szlovén Filmnapok

október 10. és 12. között az immár negyedik Szlovén Filmnapokon a magyar közönség három díjnyertes, kortárs szlovén alkotást tekinthet meg. A hagyományoknak megfelelően a budapesti Toldi mozi ad otthont a rendezvénynek, melynek nyitófilmje az Y generáció nehézségeiről, útkereséséről őszintén beszélő Elég a lúzerségből című alkotás. A vetítés után a nézők találkozhatnak a film rendezőnőjével, Urša Menarttal. A Következmények tavaly elnyerte a Cinefest fődíját, a Játszom, létezem című alkotásban pedig a neves horvát színész, Goran Bogdan játssza az egyik főszerepet. Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetsége együtt szervezi. Még nem késő ellátogatni a helyszínre! Íme, egy kis kedvcsináló:

Mozinet Filmnapok

Jövő csütörtökön, 2019. október 17-én kezdődik a 9. Mozinet Filmnapok, melynek programjában idén kilenc alkotás tekinthető meg, akár hónapokkal a hazai mozi bemutató előtt. Az esemény nyitófilmje Bong Joon-ho Élősködők (Parasite) című munkája, mely idén a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elvitte az Arany Pálma-díjat. Itt lesz a Valan – Az angyalok völgye című magyar alkotás közönségtalálkozóval összekötött premierje is. A Puskin moziban találkozhat továbbá a közönség Vlad Ivanovval, A hegyek szigete című film főszereplőjével és Christophe Jankoviccsal, a Medvevilág Szicíliában című rajzfilm producerével is. A Kontroll nélkül című filmhez kapcsolódóan gyűjtést szerveznek a Világszép Alapítvány javára. A Mozinet Filmnapok október 20-ig tart Budapesten és számos vidéki városban.

Alább látható a rendezvény beharangozója:

Titanic Filmfesztivál

Október 21-27. között rendezik a 26. Titanicot. Az eddigi hírek alapján a fesztivált Jim Jarmusch zombifilmje, A holtak nem halnak meg nyitja október 21-én 20 órától. Szerepel még a programban Szőcs Petra Déva című rendezésének bemutatója, valamint Safy Nebbou Szerelemre kattanva című munkájának közönségtalálkozóval egybekötött vetítése.

A záró gálán Edward Norton Árva Brooklyn című moziját láthatja a közönség.

Norton 2000-ben rendezett először (és eleddig utoljára) filmet Ég velünk címmel.

A Titanicról bővebb híradással később jelentkezünk.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com