Hírek

Szlovén Filmnapok, Mozinet Filmnapok, Titanic – Októberi fesztiváldömping

aholtaknemhalnakmeg

Három rangos fesztivál is lázban tartja a filmrajongókat ebben a hónapban. Előzetesek!

Szlovén Filmnapok

október 10. és 12. között az immár negyedik Szlovén Filmnapokon a magyar közönség három díjnyertes, kortárs szlovén alkotást tekinthet meg. A hagyományoknak megfelelően a budapesti Toldi mozi ad otthont a rendezvénynek, melynek nyitófilmje az Y generáció nehézségeiről, útkereséséről őszintén beszélő Elég a lúzerségből című alkotás. A vetítés után a nézők találkozhatnak a film rendezőnőjével, Urša Menarttal. A Következmények tavaly elnyerte a Cinefest fődíját, a Játszom, létezem című alkotásban pedig a neves horvát színész, Goran Bogdan játssza az egyik főszerepet. Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetsége együtt szervezi. Még nem késő ellátogatni a helyszínre! Íme, egy kis kedvcsináló:

Mozinet Filmnapok

Jövő csütörtökön, 2019. október 17-én kezdődik a 9. Mozinet Filmnapok, melynek programjában idén kilenc alkotás tekinthető meg, akár hónapokkal a hazai mozi bemutató előtt. Az esemény nyitófilmje Bong Joon-ho Élősködők (Parasite) című munkája, mely idén a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elvitte az Arany Pálma-díjat. Itt lesz a Valan – Az angyalok völgye című magyar alkotás közönségtalálkozóval összekötött premierje is. A Puskin moziban találkozhat továbbá a közönség Vlad Ivanovval, A hegyek szigete című film főszereplőjével és Christophe Jankoviccsal, a Medvevilág Szicíliában című rajzfilm producerével is. A Kontroll nélkül című filmhez kapcsolódóan gyűjtést szerveznek a Világszép Alapítvány javára. A Mozinet Filmnapok október 20-ig tart Budapesten és számos vidéki városban.

Alább látható a rendezvény beharangozója:

Titanic Filmfesztivál

Október 21-27. között rendezik a 26. Titanicot. Az eddigi hírek alapján a fesztivált Jim Jarmusch zombifilmje, A holtak nem halnak meg nyitja október 21-én 20 órától. Szerepel még a programban Szőcs Petra Déva című rendezésének bemutatója, valamint Safy Nebbou Szerelemre kattanva című munkájának közönségtalálkozóval egybekötött vetítése.

A záró gálán Edward Norton Árva Brooklyn című moziját láthatja a közönség.

Norton 2000-ben rendezett először (és eleddig utoljára) filmet Ég velünk címmel.

A Titanicról bővebb híradással később jelentkezünk.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya