Hírek

Szobrot kap Bud Spencer a Corvin sétányon!

Fotó: Tasnádi Szandra / Facebook

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a szobor a Corvin sétányra – közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Bud Spencer tavaly júniusi halálát követően Tasnádi Szandra szobrászművész levélben fordult a Józsefvárosi Önkormányzathoz, hogy a filmlegenda emléke előtt tisztelgő, egész alakos, 2,4 méter magas bronzszobrát felajánlja.

A józsefvárosi képviselő-testület szeptember elején döntött arról, hogy az önkormányzat vállalja a szobor felállításának csaknem 9 millió forintos költségét. A szobrot a Corvin sétányon helyezik el a tervek szerint október 31-én.

Az önkormányzat Bud Spencer sportolói és filmes karrierjét is tiszteletre méltónak tartja. „Életútjával olyan példát szolgáltatott, amely mindenképp megismerésre méltó és követendő a mai generációk számára is” – írták közleményükben.

Fotó: Tasnádi Szandra / Facebook

Bud Spencer 2016. június 27-én hunyt el 86 éves korában. Az olasz színész – eredeti nevén Carlo Pedersoli – Nápolyban született 1929. október 31-én. Jó tanuló volt, nyolc évesen úszni kezdett. 1948-ban mellúszásban, 1950-ben a 100 méteres gyorsúszásban lett olasz bajnok. Ugyanabban az évben az olasz vízilabda válogatottal Európa-bajnokságot nyert, az 1952-es helsinki olimpiáról ezüstéremmel tért haza. 1956-ban, a Melbourne-ben rendezett ötkarikás játékokon még ott volt, aztán több világversenyen nem indult.

Elindult viszont filmes karrierje, eleinte statisztaszerepekkel.

1967-ben igent mondott egy spagetti western-vígjáték főszerepére, ez volt az Isten megbocsát, én nem. Ebben már mint Bud Spencer szerepelt, oldalán későbbi partnerével, Terence Hill-lel.

Szólókarrierje is sikeres volt: Steno rendezésében készültek a Piedone-filmek, de komolyabb témájú alkotásokban is megállta helyét: ilyen volt a Sötét Torino (1972) vagy A zsoldoskatona (1976). A kilencvenes évek közepétől már nem vállalt szerepet pofozós filmekben, inkább tévésorozatok magánnyomozójaként láthatták őt a nézők (Extralarge, Professzor Clementi).

Podcast

Hirdetés

Hirdetés