Hírek

Szőcs Petra misztikus hangulatú filmje a Titanic gálavetítésén lesz látható

Szőcs Petra költő-filmrendező különös hangulatú első nagyjátékfilmje több nagy presztízsű filmfesztivál után a Titanicon is látható lesz.

A Déva világpremierje a 75. Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában volt. Ez az első magyar alkotás, amely a 2013 óta működő program közreműködésével jött létre.

A film novemberben a Sevillai Filmfesztivál programjában, az év elején a Göteborg Nemzetközi Filmfesztivál Új hangok szekciójában szerepelt, ahová idén 24 elsőfilmes rendező kortárs történetet feldolgozó alkotását válogattak be. Áprilisban pedig a Linzben volt látható.

A rendezőnő A kivégzés című rövidfilmjét – ami bizonyos szempontból a Déva előzményének is tekinthető – a budapesti Friss Húson, majd a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában vetítették, korábbi Csoszogj úgy című rövidfilmje pedig 2016-ban szerepelt többek között Clermont-Ferrand-ban, Szarajevóban és a Friss Húson is. Mindkét film számos nemzetközi díjat nyert.

Déva története Erdély és Magyarország határán, egy árvaházban játszódik, ahol 3 és 22 év közti gyerekek élnek. Köztük van Kató, egy vadóc, albínó tinédzser lány, aki egy furcsa baleset után összebarátkozik az intézetbe érkező önkéntessel, Bogival, ám barátságát csak úgy tudja kifejezni, ha valaki mást elárul. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, miközben új színben láttatja Déva posztszocialista világát, ami mellett a nőiség keresésének útja adja cselekményének alapját.

Déva

A film történetet Szőcs Petra A kivégzés című kisfilmjének főszereplője, Moldován Katalin ihlette, aki azonban időközben kinőtt a szerepből, helyét egy másik erdélyi albínó kislány, Nagy Csengelle vette át, akinek szintén ez az első filmes szerepe.

„Megérintett a Déva világa. Egyszerre volt benne idegenség és nagyon is ismerős gesztusok. Nem tudom, pontosan hol is játszódik. Nagyon pontosan tudni, hol történhet meg.” – írta a filmről Horváth György, a Titanic igazgatója.

A film forgatókönyvírója Nagy V. Gergő és Szőcs Petra, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László, a rendező munkatársa Bodor Balázs. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka alakítják. A film november végén kerül a magyar mozikba.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. mlinarikmariann@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..