Hírek

Oscar 2019: Szokatlan szólamok szállnak ringbe a zeneszerzők díjáért

Chadwick Boseman visszatér az esőerdőkbe

Innovatív filmzenék versenyeznek a legjobb eredeti filmzenének járó szoborért, melyről idén először egy szűkített listára kerülhetnek be a komponisták. 

A díjszezonba fordulva lassan ideje feleleveníteni az idei esztendő legemlékezetesebb filmes dallamait. Idén hasonlóan a legjobb smink, legjobb vizuális effektek és legjobb idegennyelvű film kategóriákhoz, a legjobb filmzenéket is elsőként egy 15 címet tartalmazó szűkített listáról mustrálhatják az akadémiai szavazók.

Színesíti az idei év zenés felhozatalát, hogy sok modern, kísérleti filmzene áll sorban az Oscarért. Ezt a vonalat erősíti a Fekete párduc zenéjét szerző Ludwig Göransson, Barry Jenkins új filmje, az If Beale Street Could Talk komponistája, Nicholas Britell és Terence Blanchard, Spike Lee szatírája, a BlackKklansman zeneszerzője.

Barry Jenkins filmje, az If Beale Street Colud Talk több kategória várományosa az Oscaron

Göransson, svéd zeneszerző a Marvel epikus szuperhős sztorijához Afrikába utazott ihletért és Szenegálban ismerkedett meg az afrikai résdob és fuvola hangzásával, amit aztán jó érzékkel épített be Fekete Párduc és Killmonger témájába. A Holdfényért Oscar-jelölést szerző Britell, a James Baldwin adaptációt igazi harlemi hangulatú zenei hangzással igyekezett megtámogatni: a jazzesen szóló fúvóshangszereket pengetős hangszerekkel vegyítették a soundtrackben. Az afro-amerikai zeneszerző, Blanchard szintén a jazz hangzásából inspirálódott, amit szimfonikus és r&b stílussal vegyített, hogy zeneileg megragadja a ’70-es évek Amerikáját a BlackKklansmanben.

Mellettük több korábbi Oscar-győztes is visszatér, Hans Zimmer a Nyughatatlan özvegyekkel, Alexander Desplat a Kutyák szigetével, míg Justin Hurwitz Az első emberrel újrázna.

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com