Hírek

Szombaton kezdődik a 21. Olasz Filmfesztivál, a Mittelcinemafest

November 4-12. között a 21. Olasz Filmfesztiválon a budapesti Puskin és Tabán moziban tizenkét kortárs olasz filmet nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. Az idei Velencei Filmfesztivál nyitófilmje, A parancsnok nyitja a Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényét, ahol tíz alkotóval a magyar közönség is találkozhat.

November 4-én 19 órakor a Puskin moziban a valós eseményeket feldolgozó A parancsnok (Comandante) nyitja a 21. Olasz Filmfesztivált. A vetítésen a film főszereplője, Pierfrancesco Favino is részt vesz. Favino alakítja Salvatore Todarót, a II. világháború tisztjét, aki példaértékű emberségességet tanúsított: tengeralattjárója biztonságba vontatta az általa elsüllyesztett belga hajó huszonhat túlélőjét. Az olyan nemzetközi produkcióból is ismerős színész, mint a Hajsza a győzelemért vagy az Angyalok és démonok, az Adagióban is látható lesz a fesztiválon. Ez utóbbiban a 16 éves Manuel rossz társaságba keveredik, és apja régi ismerőseitől, két volt bűnözőtől kell védelmet kérnie.

Triplázik Toni Servillo, akit az Adagio mellett A furcsaság (La Stranezza) és a Vertigo forgalmazásában bemutatott Hátralévő életem első napja című filmekben is feltűnik. Az előbbiben a híres olasz drámaírót, Pirandellót alakítja, aki egy furcsa társulatba botlik. Mindkét film alkotói idelátogatnak: A furcsaság Arany Glóbusz-díjas rendezője, Roberto Ando és a Hátralévő életem első napja rendezője és forgatókönyvírói, a Teljesen idegeneket is jegyző Paolo Genovese, Paolo Costella és Rolando Ravello is a fesztivál vendégei lesznek.

Itt lesz a Szép nyár (La bella estate) rendezője Laura Luchetti, az Én megmondtam (Te l’avevo detto) rendezője, Ginevra Elkann és az Élni szeretnék! (Una gran voglia da vivere) rendezője, Michela Andreozzi és forgatókönyvírója, Filippo Bologna is – valamennyien közönségtalálkozón válaszolnak a nézők kérdéseire.

Izgalmas csemegének ígérkezik a Dante, a 84 éves Pupi Avati filmje, melyben a száműzetésben meghalt Dante után kártérítésként kapott tíz aranyforintot a lányának elvivő Boccaccio útját követi. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a film egyik főszereplőjével, Alessandro Sperdutivel.

A fesztivál programjában látható lesz még a Lubo, az Arany Glóbusz-díjas Elrabolták (Rapito), a Velencei Filmfesztiválon díjazott Seholsincs ország (Invelle) című animáció és a Telluride Filmfesztiválon Silver Medallion Awardot nyert A kiméra (La Chimera) is Josh O’Connor és Isabella Rossellini főszereplésével.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!