Hírek

Szovjet-orosz Avantgárd Fesztivál az Örökmozgóban

kultcaféÁprilis 25-én a Magyar Nemzeti Galéria A művészet forradalma – Orosz avantgárd az 1910-1920-as években kiállításának kísérőrendezvényeként kezdetét veszi az Örökmozgó Szovjet-orosz Avantgárd Fesztiválja, amely a máig erős hatást gyakorló filmtörténeti korszak klasszikusaiból és kevéssé ismert különlegességeiből válogat.

Eizenstein Patyomkin páncélos című alkotásának digitálisan felújított változata, amely nemcsak a film eredeti zenéjével, hanem bizonyos képkockáiban eredetileg is színes kópiájával lesz látható, a fesztivál első két napján kerül műsorra.

A program további része olyan szovjet-orosz klasszikusokkat tartogat a nézőknek, mint az Ember a felvevőgéppel Dziga Vertovtól, a Föld Dovzsenkótól, vagy Eizenstein egy másik mesterműve, a Sztrájk. Kuriózumokban sem lesz hiány: megelevenedő marsbéli proletárforradalom (Aelita), Jack London-adaptáció (Törvény szerint), valamint egy gúnyrajz a szocializmusról (Az én nagyanyám) gyarapítja az egészestés alkotások sorát.

SZOVJET-OROSZ AVANTGÁRD FILMFESZTIVÁL PROGRAMJA

ÁPRILIS 25. HÉTFŐ

18:00 Eisenstein Mexikóban (Eisenstein in Guanajuato, holland-mexikói-finn-belga-francia, r: Peter Greenaway, magyar felirat)

Egy mai avantgardista filmfantáziája az Eisenstein-témára.

20:00: Patyomkin páncélos (Bronyenoszec Potyomkin, r: Szergej Eisenstein, 1925, digitálisan restaurált, magyar hangalámondás)

Az eredeti rendezői szándékhoz legközelebb álló változat első hazai bemutatója, színezéssel, eredeti zenével és mottóval

kísérőfilm: A tolvaj (rajzfilm, r: Alekszandr Ivanov, Pantyelejmon Szazonov 1934. magyar hangalámondás) Kísérleti animáció, szintetikus zenével („papírhanggal”), Balázs Béla forgatókönyvéből.

ÁPRILIS 26. KEDD

18:00 Sztrájk (Sztacska, r: Szergej Eisenstein, 1924, digitálisan felújított változat, magyar hangalámondás)

Eisenstein legpajkosabban lázadó, festői filmvíziója, amelyet először az 1926-os párizsi képzőművészeti vásáron díjaztak.

kísérőfilm: Glumov naplója (Dnyevnyik Glumova, r: Szergej Eisenstein, 1923, digitálisan felújított változat) Eisenstein első, rövid filmmókája! Az elején személyesen is megjelenik!

20:00: Patyomkin páncélos (r: Szergej Eisenstein, Bronyenoszec Potyomkin, 1925, digitálisan restaurált, magyar hangalámondás)

Az eredeti rendezői szándékhoz legközelebb álló változat első hazai bemutatója, színezéssel, eredeti zenével és mottóval!

kísérőfilm: A tolvaj (rajzfilm, r: Alekszandr Ivanov, Pantyelejmon Szazonov 1934. magyar hangalámondás) Kísérleti animáció, szintetikus zenével („papírhanggal”), Balázs Béla forgatókönyvéből.

ÁPRILIS 28. CSÜTÖRTÖK

18:00 Törvény szerint (Po zakonu, 1926, r: Lev Kulesov, digitálisan felújított változat, magyar hangalámondás)

Nagyhatású lelkiismereti kamaradráma Jack London A váratlan című novellájából, a Kulesov-osztály világhírű rendező-növendékeivel, Vszevolod Pudovkinnal és Borisz Barnettel a főszerepekben.

kísérőfilm: Az ön barátnője (Vasa znakomaja. Zsurnalisztka, 1927, r: Lev Kulesov, digitálisan felújított változat, magyar hangalámondás) Töredékben fennmaradt szerelmi dráma letisztult, modern Rodcsenko-fényjáték-dizájnnal.

20:00 Aelita (Aelita, 1924, r: Jakov Protazanov, digitálisan felújított változat, magyar hangalámondás)

Alekszej Tolsztoj sci-fijéből. A marsi proletárforradalom az egyetemes filmtörténet legszebb konstruktivista látványvilágában zajlik, Alekszandra Ekszter jelmezeiben és Iszaak Rabinovics futurista díszletei között. A Mars-királynő szerepében Julija Szolnceva, az egyik szovjet szexbomba, később Dovzsenko felesége látható.

kísérőfilm: Bolygóközi forradalom (Mezsplanyetnaja revoljucija, animáció, 1924, R: Nyikolaj Hodatajev, magyar hangalámondás) Eredetileg az Aelitához szánt animációs betét, amely azonban a rendezőnek nem kellett, így önálló papírkivágásos trükkfilmként forgalmazták.

ÁPRILIS 29. PÉNTEK

18:00 Az én nagyanyám (Moja babuska, 1929, R: Kote MIKABERIDZE)

A grúz színészből lett rendező bátor gúnyrajza az élő szocializmusról. Az avantgárd „formalista” csimborasszója a betiltás előtt.

kísérőfilm: Kolhida (Kolhida – Argonauták, animáció, 1936, r: Vlagyimir Mudzsiri)

Grúz antik parasztok kalandos, vidám utazása az “aranyrudakért” – Kolhida kiszárításáért.

20:00 Föld (Zemlja, 1930, r: Olekszandr Dovzsenko, digitálisan felújított változat, magyar hangalámondás)

A filmtörténet egyik csúcsteljesítménye. Mélyen tragikus vízió a kolhozosítás drámájáról, a markáns avantgárd filmes kifejezőeszközöket neoprimitív stílusba rejtve. Mivel azonnal világhírűvé tette ukrán rendezőjét, hivatalosan betiltani nem lehetett, csak elzárni 28 évre a nézők szeme elől.

kísérőfilm: Bazár (Bazar, animáció, 1930, r: Mihail Cehanovszkij). Szenzációs papírkivágásos animációs operafilm Puskin meséjére („Mese a pópáról és Baldáról, a szolgájáról”), az orosz folklór motívumai és Dmitrij Sosztakovics remek zenéjére. Soha be nem fejezett töredék.

ÁPRILIS 30. SZOMBAT

18:00 Zvenigora (Zvenyigora, 1927, r: Olekszandr Dovzsenko, digitálisan felújított változat, magyar hangalámondás)

Abszolút egyéni, sajátosan népies-expresszionista stílusú ballada az ukrán nép történetéről, versben írt inzertekkel.

kísérőfilm: A szerelem gyümölcse (Jagodka ljubvi, 1926, r: Olekszandr Dovzsenko, digitálisan felújított változat, magyar hangalámondás). A rendező első filmgyakorlata, melankolikus burleszk.

20:00 Ember a felvevőgéppel (Cselovek sz kinoapparatom, 1929, dokumentum-játékfilm, r: Dziga Vertov, 35 mm-s filmszalagról)

Szabad képasszociációk és képi játékok.

kísérőfilm: Szovjet játékok (Szovetszkije igruski, rajzfilm, 1924, R: Dziga Vertov). Vonalrajzos „agitka”, meghökkentő poénnal.

A MŰSORVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK.

CÍM: 1085, BUDAPEST, ÜLLŐI ÚT 2-4. (BEJÁRAT A BAROSS UTCA 1. SZÁM FELŐL IS. A VOLT VÖRÖSMARTY MOZI)

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés