Hírek

Szovjetunióba elhurcoltak emlékévében készült filmeket vetítik Pécsett

“A feledés biztosan az ellenségünk, ehelyett (…) a múlt feltárása a barátunk” – ezzel a mondattal indult a pécsi vetítéssorozat a Szovjetunióba elhurcoltak emlékévében.


Andrásfalvy Bertalan néprajztudós arról beszélt, hogy a magyarság 1980-as években indult “demográfiai mélyrepülése” a ki nem mondott történetek és az elfojtott traumák következménye. A politikus az akkori történelmi eseményeket felidézve megemlékezett a holokauszt áldozatairól, majd hozzátette: nem sokkal később a kommunista diktatúra is vagonra pakolta az embereket. A traumáról, Recskről és a gulágról, a haza nem tértekről hallgatni kellett – mondta a megnyitón jelenlévő Hoppál Péter, aki példaértékű vállalásnak nevezte a pécsi vetítéssorozatot.

A filmeseket, alkotókat méltatva az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány azért kezdeményezte a Gulág-emlékévet, hogy létrejöjjenek azok találkozások, programok és filmek, amelyek ezt traumát feldolgozni képesek.

A pécsi Német Kör által szervezett márciusi vetítéssorozat célja, hogy az emlékévben készült dokumentum- és játékfilmek bemutatásával megismertessék a közönséget az 1944 és 1949 közötti időszak eseményeivel.

A sorozat keretében a filmszínházban levetítik Rozsnyai Ilona Kicsi munkán a Kaukázusban és A Gupvi-lágerek foglyai című dokumentumfilmjeit, Zsigmond Dezső A sátán fattya című televíziós filmjét és Szász Attila Örök tél című játékfilmjét.

 

Címkék

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..