Hírek

Sztrájkolnak az amerikai színészek, megbénulhat Hollywood

A WGA sztrájkja

Az amerikai színészcéh, a SAG-AFTRA is sztrájkot hirdetett, ez a szervezet első hivatalos sztrájkja a film- és tévéipar ellen 1980 óta. Az írócéh sztrájkja már 73 napja tart.

A SAG-AFTRA országos vezetősége egyhangúlag megszavazta a céh sztrájkját a film- és televíziós ipar ellen. A sztrájk péntekre virradólag, éjfél után egy perccel kezdődött, az összes nagy stúdióban sztrájkőrséget állítanak fel – írja a Deadline.

Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke és Duncan Crabtree-Ireland országos ügyvezető igazgató és főtárgyaló a céh Los Angeles-i országos székházában tartott sajtótájékoztatót. Eközben az írócéh sztrájkja már 73 napja tart. Ez lesz az első alkalom 1960 óta, hogy a színészek és az írók egyszerre sztrájkolnak,

akkoriban egyébként Ronald Reagan volt a SAG elnöke.

A SAG-AFTRA és a Film- és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP) közötti tárgyalások szerdán késő este szakadtak meg, nem született megállapodás az új kollektív szerződés feltételeiről. A céh tárgyalóbizottsága ezután egyhangúlag javasolta a testületnek, hogy hagyja jóvá a sztrájkot. Június 5-én a céh tagjai 98%-os többséggel megszavazták a sztrájk engedélyezését, ha nem sikerül tisztességes megállapodást kötni.

Drescher, akit a magyar nézők elsősorban A dadus főszereplőjeként ismerhetnek, szerda este azt mondta, hogy a céh „jóhiszeműen tárgyalt, és igyekezett olyan megállapodást kötni, amely kellőképpen figyelembe veszi az előadóművészek igényeit, de az AMPTP válaszai a szakszervezet legfontosabb javaslataira sértőek és tiszteletlenek voltak az iparághoz való hatalmas hozzájárulásunkkal szemben. A vállalatok egyes témákban megtagadták az érdemi együttműködést, más témák elől pedig teljesen elzárkóztak. Amíg nem tárgyalnak jóhiszeműen, addig nem állapodhatunk meg.”

Crabtree-Ireland szerint „a stúdiók és a streamingszolgáltatók masszív egyoldalú változtatásokat hajtottak végre iparágunk üzleti modelljében, miközben ragaszkodtak ahhoz, hogy a szerződéseinket befagyasztva tartsák. Nem így kell bánni egy értékes, megbecsült partnerrel és alapvető közreműködővel. Az vezetett idáig, hogy nem hajlandóak érdemben foglalkozni a legfontosabb javaslatainkkal, és a tagjainkkal szembeni alapvetően tiszteletlenek. A stúdiók és a streamingszolgáltatók alábecsülték tagjaink elszántságát, amit hamarosan teljes erővel megtapasztalnak.”

Az AMPTP ma kora reggel közleményt adott ki, eszerint „mélységesen csalódottak vagyunk, hogy a SAG-AFTRA úgy döntött, hogy visszalép a tárgyalásoktól. Ez a szakszervezet döntése, nem a miénk. Ezzel elutasította a történelmi béremelésekkel és jogdíjak emelésével, a nyugdíj- és egészségügyi hozzájárulások magasabb plafonjaival, a meghallgatások védelmével, a sorozatopciós időszakok lerövidítésével, a színészek digitális képmását védő, úttörő AI-javaslattal és még sok mással kapcsolatos ajánlatunkat. Ahelyett, hogy folytatta volna a tárgyalásokat, a SAG-AFTRA olyan pályára állított minket, amely tovább mélyíti az iparágtól függő, abból élő több ezer ember pénzügyi nehézségeit.”

A napokban volt a 90. évfordulója annak, hogy 1933. július 12-én megalakult a Screen Actors Guild.

Drescher és Crabtree-Ireland fő problémának azt látják, hogy a streaming térnyerése rontotta a színészek javadalmazását, a mesterséges intelligencia súlyosan fenyegeti a kreatív szakmát, a szerződések pedig nem védik meg a színészeket a kizsákmányolástól. A céh kollektív szerződése június 30-án lejárt, ám július 12-ig meghosszabbították, hogy folytatódhassanak a tágyalások. Azonban az újabb határidőig sem született megállapodás.

A sztrájk nem csak az Egyesült Államokban, hanem világszerte leállítja a SAG-AFTRA tagjait foglalkoztató filmeket és sorozatokat. A szappanoperák, amelyek külön szerződés hatálya alá tartoznak, mentesülnek. A céh első globális szabálya kimondja, hogy „egyetlen tag sem nyújthat szolgáltatást vagy köthet megállapodást olyan munkáltatóval, aki nem kötött a szakszervezettel teljes körűen hatályos minimális alapmegállapodást bármely olyan joghatóságban, ahol a SAG-AFTRA nemzeti kollektív szerződés van érvényben. Ez a rendelkezés világszerte alkalmazandó.”

A sztrájkról szóló döntés közel három héttel azután született, hogy a Rendezők Céhének tagjai elsöprő többséggel ratifikálták saját új szerződésüket. Eközben egy alulról szerveződő kezdeményezés arra szólította fel a SAG-AFTRA-t, hogy álljon ki határozottan a követelései mellett, és csatlakozzon a WGA-hoz a sztrájkban, ha nem sikerül jelentős átrendeződést elérni az iparágban. Több mint 1700 színész, köztük számos prominens SAG-AFTRA-tag aláírta a céh vezetőinek címzett levelet, amelyben azt írták, hogy inkább sztrájkolnak és csatlakoznak a WGA-hoz, minthogy kompromisszumot kössenek a kulcsfontosságú kérdésekben.

A sztrájknak beláthatatlan következményei lehetnek: a leálló forgatások, az elmaradó díszbemutatók és promóciós körutak mellett előfordulhat, hogy az őszi fesztiválszezon is a SAG-AFTRA-tag színészek nélkül bonyolódik majd.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!