Hírek

Szükség lenne egy Legjobb női rendező kategóriára?

Alma Har’el, a Honey Boy rendezőnője mesélt panaszairól a Golden Globe kapcsán: „Képtelenek észrevenni minket.”

A Golden Globe hétfőn tette közzé jelöltjeinek listáját. A 2020 januárjában tartandó díjátadón azonban a Legjobb rendező kategóriájában nem látni egyetlen nőt sem. Pedig lett volna kiből válogatni az idei mezőnyből: Lulu Wang (The Farewell), Greta Gerwig (Kisasszonyok), Marielle Heller (A Beautiful Day in the Neighborhood), Lorene Scafaria (A Wall Street pillangói) és Melina Matsoukas (Queen & Slim) mellett Alma Har’el (Honey Boy) is a kritikailag elismert női rendezők közé tartozik a felhozatalból. Utóbbi méltánytalannak tartja a Glóbusz mellőzését a nők terepén.

A Golden Globe 77 éves fennállása során csupán öt nő volt képes a Legjobb rendezői kategóriába jutni.

Jane Campion, Sofia Coppola, Kathryn Bigelow, Ava DuVernay és Barbra Streisand közül pedig csak utóbbi tudott győzedelmeskedni a Yentl című filmért. Az Oscarnál Kathryn Bigelow az első és egyetlen női rendező, aki szobrot vihetett haza.

„Amíg nem lesz külön kategóriája a női rendezőknek – ahogy a színészeknél és színésznőknél –, addig biztosan nem történik változás” – nyilatkozta Har’el – „Nyilvánvaló, hogy nem figyelnek ránk. Belemerültek abba az állandósult formulába, hogy a férfi kiválóságot díjazzák, és nem látják ezt az új világot, melyet nők és színesbőrűek próbálnak építeni.”

Alma Har’el filmje sztárjával és írójával, Shia LaBeouffal.

Har’el valószínűleg elfeledkezett a dél-koreai Bong Joon-ho-ról, akit az Élősködők miatt jelöltek a rendezői kategóriában Quentin Tarantino (Volt egyszer egy… Hollywood), Todd Phillips (Joker), Martin Scorsese (Az ír) és Sam Mendes (1917) mellett. Továbbá a Hollywood Foreign Press Association, a non-profit szervezet, mely a díjakat osztja, külföldi újságírókból áll – tehát az Oscar-díjak sztereotípiájának számító „öreg fehér férfiak” toposz itt nem vethető be.

„Nem nemi alapon, hanem a filmek és a teljesítmények alapján szavazunk”

– reagált Lorenzo Soria, a szervezet elnöke.

A Honey Boy igazán pozitív kritikai visszhangot kapott, de a díjszezonban a nagykutyák mellett alulmaradni látszik. Alma Har’el kezdeményezése azonban nem lenne ördögtől való: talán csökkentené a győzelem mértékét egy nőnek, aki a kategóriában nyer a férfiak közt, ugyanakkor véget vetne a nők hiánya miatt haragos hangoknak is.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com