Fókuszban Hírek

Szuper film készül a nyáron, amelyből te is kiveheted a részed!

otthon

Kotthonőrösi Máté és Szalai Márk alkotópárosa már jó ideje egy új, személyes hangvételű projekten dolgozik, amely az Otthon címet viseli. Ezúttal közösségi finanszírozásból szeretnék az új filmjüket megvalósítani, amire a nyár végi forgatásig gyűjtik a támogatásokat!

Márk most végez a Metropolitan Egyetem operatőr mesterszakán (Hajdu Szabolcs tanítványaként tagja volt az Ernelláék Farkaséknál operatőr csapatának), így ez a projekt egyben a diplomamunkája is, Máté pedig az ELTE gyakorlati filmkészítés mesterszak után jövőre az SZFE dokumentumfilmrendező képzésén folytatja a filmezést.

A két fiatal filmes már évek óta közösen gondolkodik és alkot, ennek a – ma már szakmai kötelékek mellett barátsággá alakult – kapcsolatnak az eredménye volt például az Ottlik 101 filmpályázaton nyertes Dömdödöm, valamint az idei Magyar Filmhéten és a Friss Húson is bemutatott SZuper című munkájuk.

A korábbi mesei elemek, valamint a fantasy világával átszőtt formák és történetek után, ezúttal egy sokkal bensőségesebb, átélhetőbb módon használják a mágikus realista motívumokat a kis realizmus felé közelítve. Az Otthon című új munkájuk egy meglehetősen absztrakt érzelmen alapszik, mégis szinte mindenki tud hozzá valamilyen formában kapcsolódni, vagy teljes egészében azonosulni vele.

otthon
Képkocka az Otthon című filmből.

Az  Otthon című kisfilm azt a pillanatot ragadja meg, amikor egy kisfiú életében a naiv gyermeki létezésből fakadó gondatlan állapot először sérül meg. A film főhőse a 9 éves Soma, aki egy költözés hatására először tapasztalja meg, hogy milyen érzés a biztonságot jelentő szülői burkon kívülre kerülni, és egyedül megküzdeni szorongásaival, félelmeivel, saját magányával és ennek az érzetnek a megoszthatatlanságával. Soma elveszettnek érzi magát és összezavarodott. A benne kavargó folyamatok hatására képzelet és valóság határán egyensúlyozva vezet minket végig gyermeki játékain, amik olykor ártalmatlanok, máskor azonban ismeretlen veszélyt jelentenek számára, amiből nem biztos, hogy mindig van időben kiút.

Máté és Márk kis költségvetésű, családias forgatásra készülnek, így a stáb különböző fiatal alkotó barátaikból fog állni. A főszereplő kisfiú és filmbéli szülei a való életben is egy családot alkotnak, így hármójuk természetes dinamikája fontos pillére lesz a filmnek.

otthon
Képkocka az Otthon című filmből.

A helyszín is személyes erővel bír, hiszen a film Márk szülőfalujához közeli helységben található elhagyatott parasztházban fog játszódni, amit a stáb saját kezűleg hoz rendbe, és alakítja a forgatókönyvnek megfelelően.

Az Otthon fontos szervező eleme lesz az erős atmoszféra teremtő filmzene, amit a csapat szintén egyik jó barátjának iamyank-nak köszönhet. A filmben iamyank új HIRAETH című albumának egyes számai lesznek hallhatóak.

A fiatal filmes csapat a nyár végéig várja a támogatásokat, amelyhez készült Indiegogo kampányukat itt nézhetitek meg.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés