Hírek

Szuperhősfilm lesz az első ukrán film az orosz megszállás óta

The-Day-I-Met-Spider-Man-elso-ukran-film

Kelet-Európában nem szokványos műfajú lesz az ukrán fikciós film, ami az első az orosz invázió hónapokkal ezelőtti megindítása óta.

Oroszország február 24-én támadta meg a szomszédos Ukrajnát, ami (többek között) a filmipar szünetelését is jelentette. A fikciós filmek helyét a háborús helyzetet középpontba helyező dokumentumfilmek vették át. Az országban forgatott dokumentumfilmet az orosz-ukrán helyzetről Sean Penn is, mikor kitört a háború. Az amerikai színész-filmkészítő azóta hazatért. Most az Indiewire adott hírt róla, hogy elkezdődött a több hónapos leállás utáni első fikciós film forgatása.

A háború kitörése utáni első ukrán film címe The Day I Met Spider-Man és érdekességét az adja, hogy szuperhősfilm lesz.

Már a cím is utal egy szuperhősre (A nap, mikor megismertem Pókembert), ez a film mégsem Peter Parkerről fog szólni. Egy háborúban önkénteskedő lány (Katya) tanúja lesz a bucsai mészárlásnak. Kijev külvárosában valóban történt vérengzés, a visszavonuló orosz katonák civileket öltek meg. A szörnyűségek után Katya kezd felfedezni magában bizonyos szupererőt. A szuperhősnővé váló lány végül életeket ment meg a háború alatt.

A film főszereplői Elithaveta Zaitseva, Olexandr Rudynsky, Olesya Zhurakivska és Kateryna Kysen. A The Day I Met Spider-Man stílusa dokumentarista lesz és a háború sújtotta Ukrajna eredeti helyszínein forgatják.

A film producerei fontosnak tartják, hogy Ukrajna problémáit ne csak a dokumentumfilmek örökítsék meg. A játékfilm szerintük képes lehet az események érzelmi oldalát is feltárni. „Őrültségnek hangzott fikciós filmet forgatni” – mondta Alla Lipovetska. A film mögött álló Mamas Production cég alapítója így folytatta: „azonban minden nap, minden eszmecserével és a forgatókönyv újabb részével egyre magabiztosabb lettem”.

A The Day I Met Spider-Mant a lehető legtöbb formában igyekeznek majd bemutatni idén ősszel, beleértve a fesztiválszereplést és a streaming szolgáltatókat is.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com