Hírek

Taika Waititi képzeletbeli Hitler lett – Jojo Rabbit előzetes

A gyerekeknek gyakran van képzeletbeli barátjuk: mesehősök, plüssállatok vagy bármi, ami megfogan a fantáziájukban. Jojo képzeletbeli barátja nem más, mint Adolf Hitler. A hitlerjugendes, büszke hazafi kisfiú élete a feje tetejére áll, amikor megtudja, hogy egy zsidó lány rejtőzködik a házukban. A Jojo Rabbit első előzetese bepillantást nyújt abba, hogy milyen bizarr kalandok következnek ezután.

A Hétköznapi vámpírok és a Vademberek hajszája mögött álló elme, aki Thorba is új életet lehelt a Ragnarökkel, a minap közzétette legújabb filmjének előzetesét. Taika Waititi háborúellenes szatírájának, a Jojo Rabbitnek, a szintén új-zélandi Christine Leunens Cellába zárva című könyve az alapja. Waititi egyébként nem rejti véka alá, hogy a Jojo Rabbittel örömmel bosszantja fel a nácizmust éltetőket, hiszen nem is érhetné őket nagyobb csapás annál, hogy a nácizmus atyját egy polinéz zsidó játssza el: azaz ő maga.

Merthogy ebben a filmben Taika Waititi játssza Adolf Hitlert, a sztori azonban nem róla szól. Ő csak a képzeletbeli barátja lesz a főszereplő kisfiúnak, aki a Hitlerjugend lelkes tagja. A fiú élete azonban fenekestől felfordul, amikor rájön, hogy édesanyja egy zsidó kislányt rejteget a házuk padlásán. Az első kedvcsináló alapján a szürreális helyzet bizony nyakon lesz öntve abszurdabbnál abszurdabb jelenetekkel.

Taika Waititi a májusban a Deadline-nak adott interjújában azt állítja, ne egy komédiát várjunk, sokkal inkább egy drámát, könnyedebb pillanatokkal fűszerezve – ahogy ez más filmjeire is igaz. Ennek megfelelően az általa megformált Hitlertől sem kell várnunk semmi hasonlóságot a valódival.

“Ő nem igazán Hitler, hanem egy tízéves gyerek elképzelése róla. Voltaképpen ő is egy tízéves, akinek történetesen van egy icipici bajuszkája”

– ezzel magyarázza a rendező azt is, hogy miért nem történeti kutatással készült a képzeletbeli diktátor szerepére.

A világháborús szatírában a főszereplő fiút Roman Griffin Davis alakítja, az anyját Scarlett Johansson, a bújtatott lányt pedig Thomasin McKenzie. Rajtuk kívül még Rebel Wilson, Stephen Merchant, Alfie Allen és Sam Rockwell szerepel a filmben. A Jojo Rabbit az idei Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütál majd, a mozis világpremierje október 18-án lesz.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com