Hírek

Taiwan Dox 2019 – Filmek, amik közel hozzák Tajvant

A 2019-es Taiwan Dox, vagyis a Tajvani Dokumentumfilm Napok idén is arra vállalkozik, hogy egyéni sorsok bemutatásával a távoli szigetország mindennapjait hozza közel a hazai közönséghez.

Tajvan sajátos múltjának, bonyolult nemzeti és etnikai összetételének, valamint politikai és gazdasági hátterének köszönhetően filmművészete igen sokszínű. A fesztiválra beválogatott dokumentumfilmek idén is változatos témákat járnak körül: társadalom, politika, jótékonykodás, környezetvédelem, sport, tajvani filmtörténet, hagyományőrzés egyaránt megjelennek a témák között.

A Taiwan DOX idei programjába bekerültek mozitörténeti- és útifilmek, sportdokuk, történelemi film, nevelőintézeti lány sorsok, ausztronéz népcsoportok, valamint a sziget varázslatos élővilágáról szóló filmek.

A 2019-es Taiwan DOX programja:

18 lettem (2018, rendező: Ho Chao-ti)

Nevelőintézetben nevelkedett, hátrányos helyzetű családból származó tinilányok találkoznak egy szakmai képzésen, ahol életük teljesen új irányt vesz.

Pei a szerelemben keres reményt, Chen pedig azért küzd, hogy elkerülje szülei sorsát. A 18. születésnapjuk közeledtével életük rejtett titkai elsöprő erővel kerülnek felszínre. A film az elhagyás, de egyben a szeretet és a bátorság története is. Noha a távoli Tajvanról származik, elgondolkodtatja az egész világot: hogyan találhatja meg egy szeretetlen élet saját erejét?

Vetítés:  2019.10.31. csütörtök 18:00, Toldi mozi. A film után beszélgetés Uray Gergely gyermekvédelmi szakemberrel.

 

A hiány (2016, rendező: Lau Kek-huat)

A malajziai születésű, tajvani rendező, Lau Kek-Huat,apja után kutatva,fiatalon elhunyt nagyapja történetébe botlik bele, akinek neve és múltja tabu volt a családban.

Kiderül, hogy a Malajziai Kommunista Párttal volt kapcsolatban, amely az ország történelmében egyet jelent a terrorizmussal.  A rendező korábbi párttagokkal készített interjúk révén kutatja fel az MCP tagok történetét, akik nosztalgiával emlékeznek vissza az ország függetlenségéért vívott harcokra a II. világháború és a brit uralom alatti időszakban.

Vetítés: 2019.11.01. péntek 15:45, Kino Cafe Artmozi. A film után beszélgetés Salát Gergely Kína-kutatóval.

 

Széllel szállni (2015, rendező: Su Hung-en)

Chang Hao szörfözik, pedig a Nantou hegységében nőtt fel, Tajvan egyetlen olyan vidékén, ahol nincs vízpart.

Ausztrál edzőjével, Alex-szel a nagy korkülönbség és az eltérő kulturális háttér ellenére a közös álom különleges, erős kapocsként köti össze őket. Az út az olimpiáig hosszú és rögös, mindkettőjük megvívja a maga harcát a versenybe jutásért. A válogatók során a tajvani Penghu szigeten veszik fel a küzdelmet a széllel és a hullámokkal, hogy a csúcsra jussanak álmaik sportjában.

Vetítés:  2019.11.01. péntek 18:00, Kino Cafe Artmozi. A film után beszélgetés Gádorfali Áron olimpikon szörfversenyzővel.

 

Fuss az álmodért! (2019, rendező: Huang Maw-sen)

Az igazán friss, 2019-ben megjelent sport-dokumentumfilm tíz éven át rögzíti ChenYan-Po izgalmakkal teli útját és önmagával vívott harcát a világ embert próbáló tájain rendezett ultramaraton versenyein.

A kamera végig követi az atlétát sivatagon, hegyeken, hómezőkön keresztül, egészen az Antarktiszig, hogy a néző is szemtanúja lehessen egy küzdelmes, vérrel és könnyekkel teli útnak. Váratlan fordulatok, családi összetartás és szeretet, valamint a riválisok között kialakuló barátság is komoly szerepet kap a filmben.

Vetítés: 2019.11.01. péntek 20:30, Kino Cafe Artmozi. A Film után beszélgetés Simonyi Balázs rendezővel.

 

 Rákföld-misszió (2018, rendező: Syu Hong-long)

A világ egyik legismertebb szárazföldi rák-élőhelyén, a Kenting Nemzeti Parkban autópálya szeli ketté a tojásrakás miatt vándorló rákok hagyományos útvonalát.

Egyes útszakaszok több mint 20 szárazföldi rák élőhelyén futnak keresztül, és a helyiek összefogása szükséges, amikor az állatok megindulnak a Banana-öböl felé. A rövidfilma nemzeti park lélegzetelállító tájait és színes ökoszisztémáit vonultatja fel a nézők számára.

Vetítés: 2019.11.02. szombat  15:45, Kino Cafe Artmozi. A film után beszélgetés Apatóczky Ákos sinológussal.

 

Párbeszéd a törzsek között (2016, rendező: Pan Zhi-wei)

A ’80-as évek városiasodása és a gazdasági robbanás nagy változásokat hozott a Tajvanon őslakos amis és atayal törzsek életében.

A történet két nemzedék sorsát mutatja be a rendező édesapja, az apa gyermekkori barátja és egy szomszédos törzsbeli farmer életén keresztül. Sorsukban közös, hogy szülőföldjüket hagyták el a megélhetésért, ám mindhárman visszatértek gyökereikhez. Egy olyan korban kellett elfogadniuk és megőrizni saját hagyományaikat, amikor az őslakosok kultúráját nem értékelték semmire.

Vetítés:  2019.11.02. szombat 15:45, Kino Cafe Artmozi. A film után beszélgetés Apatóczky Ákos sinológussal.

 

Egy utazás, egy küldetés (2015, rendező: Lin Cheng-sheng)

Fiatalok és dolguk van a világban – hat tajvani utazó, hat ország, hat különös küldetés: Weng beleszeret a japán Zöld-szigetekbe és tanulmányait feladva búvárrá képezi magát.

Wu 2000 könyvet adományoz iskolásoknak Fidzsin, Hsieh jótékonysági céllal utazik „Afrika forró szívébe”, Malawiba, az Asperger-szindrómás Wu festészettel gyógyítja magát és szerez barátokat Franciaországban, Lai Madagaszkáron kutatja a mintegy 960 nyelvet számláló ausztronéz nyelvcsaládot, Jung-Yi pedig holland gyökereit keresi.

Vetítés:  2019.11.02. Szombat  18:00, Kino Cafe Artmozi

 

Tajpej virágai (2016, rendező: Cginlin Hsieh)

1982-ben néhány tajvani filmkészítő megújította az ázsiai filmgyártást.Sikerült olyan kulturális identitást szerezni szeretett hazájuknak, amely ellensúlyozhatta a „Made in Taiwan” fogalom olcsó munkaerő ethoszát.

Így a tajvani újhullám filmjei nemcsak a kínai világba hoztak megújulást, hanem feliratkoztak a kortárs filmkészítés világtérképére is. A film az eredeti helyszíneken próbálja reflexióra késztetni az újhullám vezető rendezőit, tükrözni valami időt, helyet és karaktert. Tükrözni a tajvani „új mozi” lényegét, megmutatni valamit a szelleméből és feltárni az ember, a hely és az idő kapcsolatát.

Vetítés:  2019.11.02. szombat  20:30, Kino Cafe Artmozi. A film után beszélgetés Stőhr Lóránt filmkritikussal.

Keller Mirella

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja. kellermirella@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..