Hírek

Tallinnban lesz két magyar film, a Larry és a Jövő nyár világpremierje

Larry-Vilmányi-Benett

Az ’A’ kategóriás Tallinn Black Nights Filmfesztiválon debütál Bernáth Szilárd Larry és Kárpáti György Mór Jövő nyár című alkotása, továbbá meghívták a programba Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című mozifilmjét is. A jelentős fesztivál november 17-én kezdődik.

Bernáth Szilárd bemutatkozó rendezése, a Larry fiatalokat megszólító, társadalmilag érzékeny film Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs hiteles alakításával – írja a Nemzeti Filmintézet sajtóközleménye. A hazai mozikban december 1-jétől, a Mozinet forgalmazásában látható alkotás a juhászként tengődő, 21 éves Ádám története, egy magának való vidéki fiúé, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával. Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry néven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete irányítását.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Larry forgatókönyvét a rendező Bernáth Szilárd jegyzi, operatőre Hartung Dávid, zenéjét Sperling Andor szerezte, vágója Szabó Tomi. A FocusFox produkciójában készült alkotás producere Muhi András és Ferenczy Gábor volt. A film előzetese néhány napja jelent meg, itt írtunk róla.

Kárpáti György Mór rendező-forgatókönyvíró második mozifilmje a Guerilla után, a Jövő nyár egy gimnáziumi osztály drámatáborában játszódik és a gyászfeldolgozásról szól. Főszerepeiben Brezovszky Dániel György, Bukovszky Orsolya és Liber Ágoston látható. Főhőse Milán, a 18 éves nyughatatlan gimnazista nyári táborban vesz részt osztálytársaival. Szerelmi háromszög alakul ki közte, Anna és Dani között. A három fiatal a társaságból kiválva a saját útját járja, de az események váratlan fordulatot vesznek. Egy év elteltével az osztály visszatér a kirándulás helyszínére, ekkor már Milán nélkül: a fiú időközben öngyilkos lett. Az emléke kitörölhetetlen nyomot hagyott bennük. Megpróbálják felidézni a történeteket, és keresik a választ arra, vajon elkerülhető lett volna a tragédia?

Vajon az osztálytársak együtt fel tudják dolgozni a traumát?

Kárpáti György Mór Erdő című kisfilmje a Berlinalén szerepelt, a Provincia pedig Cannes-ban debütált. A Jövő nyár témája és az elkészítés módja is bepillantást enged a fiatalok gondolkodásába. A Jövő nyár producere Petrányi Viktória, operatőre Pálos Gergely volt, vágója Tokár Dániel, zeneszerzője Asher Goldschmidt. A film a Proton Cinema gyártásában, független produkcióként valósult meg. Kárpáti György Mór filmjét a hazai nézők a január 12-től láthatják a Mozinet forgalmazásában.

A november 11-én kezdődő tallinni filmfesztivál meghívta Szakonyi Noémi Veronika mozifilmjét, a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét című, NFI támogatással készült alkotást is, melyet a nemzetközi közönség a szarajevói és a varsói fesztiválokon már láthatott, ősszel elnyerte a miskolci CineFest nagydíját, ekkor született a kritikánk is róla. A Hat hét a Sparks gyártásában készült, producere Romwalter Judit.

A Tallinn Black Nights Filmfesztivál teljes programját a későbbiekben fogják bejelenteni. Észak-Európa egyik legjelentősebb fesztiváljává és legmozgalmasabb szakmai platformjává nőtte ki magát az elmúlt 25 évben a tallinni filmfesztivál, melyen két hét alatt mintegy 250 filmet és 300 rövidfilmet, animációt vetítenek. A 26. Tallinn Black Nights Filmfesztivál november 11-27. között kerül megrendezésre, a magyar filmek premierjére az alkotók jelenlétében kerül sor.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com