Hírek

Támogasd az ország egyik legaranyosabb és legfontosabb fesztiválját!

bidf

bidf

Közösségi finanszírozással valósulna meg az idei Budapest International Documentary Festival, vagyis a BIDF. Ha szeretnéd, hogy a tavalyihoz hasonlóan létrejöhessen ez a kiváló fesztivál, az Indiegogo nevű oldalon tudod támogatni.

Hirtelen nőtt ki a földből tavaly a BIDF, ami sok hazai fesztivállal ellentétben egy jól szervezett kulturális esemény tudott lenni. A nemzetközi dokumentumfilmek legjavát hozták el Magyarországra, a közönség sokszor az alkotók jelenlétében tudta megvitatni a fontos társadalmi kérdéseket, illetve a fesztivál arra is törekedett, hogy valóban hasznos szakmai programokon tudja segíteni a magyar filmeseket. Még az év végi toplistánkont is szerepelt, hiszen tényleg nagyon örültünk, hogy végre méltó terepet kapott itthon a mindig mostoha műfajnak számító dokumentumfilm is. A tavalyi filmek kritikáit itt találjátok, és az fesztivál egyik alapítójával, Sós Ágnessel (a Szerelempatak rendezője) készült interjúnkat is elolvashatjátok.

Hogy a fesztivál független tudjon maradni, a második kiadást közösségi finanszírozásban szeretnék megvalósítani. Ha mindez szimpatikus, az Indiegogo nevű oldalon tudod támogatni a fesztivált.

Megvan a véleményed a politikáról, a kisebbségek helyzetéről, a demokráciáról? Kíváncsi vagy igazi történetekre, emberi sorsokra? A BIDF idén is valódi filmeket mutat.

A Budapest International Documentary Festival idén másodszorra, ezúttal az Uránia moziban kerül megrendezése 2015. szeptember 23-27-ig.

A fesztivál tavaly is a legjobb nemzetközi dokumentumfilmeket hozta el Magyarországra. Idén is ez a terv, de a megvalósításhoz szükséges összeg még nem teljes.

Az alapítók, Balogh Rita producer és Sós Ágnes rendező közösségi finanszírozással keresik a BIDF barátait és rokonait. Olyanokat, akik kisebb vagy nagyobb összeggel támogatnák a fesztivált, a BIDF Indiegogo oldalán:

A következő események megvalósítását tervezik a szervezők:

 • tematikai megkötés nélküli nemzetközi verseny a világ minden tájáról érkező kreatív dokumentumfilmeknek
 • meghívott rendezők és közönségtalálkozó minden vetítés után
 • szakmai program a régió filmkészítőinek
 • filmek a menekült kérdésről
 • …a kapitalizmusról és a gazdasági növekedésről
 • …a nagyszüleinkről, amit együtt nézhetnek az unokáikkal
 • …gyerekekről, akik a saját útjukat választják, stb.

A kampányt beharangozó videó:

Avatar

Bartal Dóra

Bartal Dóra az ELTE anglisztika alapszakán és filmelmélet és filmtörténet mesterszakán végzett. Szakdolgozatait gender és populáris film témakörében írta, ezen kívül dokumetumfilmekkel foglalkozik. Specializációja a coming-of-age film és a fesztiválok. 2014 óta foglalkozik írással, szerkesztéssel és filmfordítással.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

 • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
 • Vágó: Nagy Tibor
 • Főcím: Gyenes Dániel
 • Projektvezető: Nagy Tibor
 • Producer: Molnár Kata Orsolya