Hírek

Támogatott ismeretterjesztő filmek a Kollányi-pályázaton

nmhhTizennégy ismeretterjesztő film nyert mintegy 105 millió forint támogatást a Kollányi Ágoston-pályázat idei első fordulójában, de a júniusban megrendezendő Savaria Filmszemle és Workshop támogatásáról is döntött a médiatanács.

A közlemény szerint a sikeresen pályázó természetfilmek közé tartozik A dunavirág-mentőakció című film, amely a dunai kérészek szaporodását optikailag akadályozó tahitótfalui híd problémájának megoldását járja körbe. A Molnár János-barlang című alkotás Európa legnagyobb, Budán található víz alatti barlangjának feltárását mutatja majd be. Folytatódhat Erdélyi János bortermő tájakat ismertető sorozata, a Jó boroknak szép hazája, a furmint és a kadarka hazájának számító Szerémség, valamint a villányi borrégió meghosszabbításaként értelmezhető Drávaszög és Szlavónia epizódokkal.

A természetjárást és a magyar mondavilágban való barangolást ötvözi A magyarság totemállatai nyomában című filmterv. Jankovics Marcell Magyar szentek és boldogok című sorozata Szent Lászlóval foglalkozó epizóddal egészül ki. Annak apropóján, hogy az UNESCO 2015-öt a fény évének nyilvánította, a Fényévek című filmben bemutatják a fénnyel kapcsolatos magyar tudományos kutatási eredményeket és művészeti alkotásokat.

Számos történelmi témájú alkotás is látható lesz majd: a Zrínyi és a vadkan – egy nemzeti tragédia nyomában című film infotainment alapú feldolgozás lesz arról, hogyan dolgozik egy történész. A Gyilkosság a Herminamezőn Tisza István halálának körülményeit mutatja be, de a szabadságharc alatt Erdélyben és a Délvidéken magyar, román és szerb áldozatokkal járó népirtásokról is készül film Etnikai konfliktusok, népirtások 1848/49-ben címmel.

A Filmtett Egyesület képviseletében Zágoni Bálint rendező A Szamos-parti Hollywood emlékei címmel, a korántsem közismert, de filmtörténeti jelentőségű, a századelőn működő kolozsvári filmstúdiónak állít emléket, ahol 70 filmet forgattak, többek között Korda Sándorral, Kertész Mihállyal, Blaha Lujzával, Jászai Marival, és amely a gyártási helyszíne volt az első magyar dráma-, illetve balladafeldolgozásnak is.

A nézők a Duna, a Spektrum TV, a Hír TV, a d1 Tv, a Promontor TV, a Szolnok Tv, a Líceum TV műsorán találkozhatnak majd az alkotásokkal, amelyeknek 2016. október végéig kell elkészülniük.

A médiatanács 500-500 ezer forint értékű díj felajánlásáról is döntött a júniusban megrendezendő 2. Savaria Filmszemle és Workshopon a dokumentum-, kisjáték- és némafilm kategória nyerteseinek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com