Hírek

Taroltak a magyar filmek Parmában

apró mesék

Hármas magyar filmsikernek örülhettek a parmai filmfesztiválon a hazai alkotók. Az Apró mesék kettő, míg a Valan egy fontos díjjal gazdagodott.

A „Violetta d’Oro” fődíjjal és a legjobb film díjával jutalmazta a parmai filmfesztivál zsűrije Szász Attila Apró mesék című mozifilmjét. A vasárnap este véget ért olaszországi fesztiválon a legjobb forgatókönyv díját Bagota Béla kapta a Valanért tudatta szerkesztőségünkkel a Nemzeti Filmintézet.

Szeptember 14-20. között tartották a filmzenék nemzetközi fesztiválját az olaszországi Parmában.

A seregszemle fődíját, az Arany Hegedűt a nemzetközi zsűri Pacsay Attilának és Parádi Gergelynek ítélte az Apró mesék című alkotás zenéjéért.

A Szász Attila rendezésében készült Apró mesék a fesztivál fődíján túl a legjobb film díját is elnyerte.

Az Apró mesék közvetlenül a II. világháború után játszódik, amikor zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.  Az Apró mesék a Film Positive gyártásában készült, producere Lajos Tamás, társproducere Köves Ábel.

Valan – Az angyalok völgye

Bagota Béla a Valan – Az angyalok völgye című filmjével a legjobb forgatókönyv díját nyerte el Parmában. A feszült és szívszorító lélektani krimi fő helyszíne Valan, a hólepte erdélyi bányaváros, ahol egy nagyvárosi rendőr emberkereskedők után nyomoz. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát látja, akinek évekkel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is. A Valan – Az angyalok völgye a Mátrix Film produkciójában, Kántor László producer vezetésével készült.

A fesztiválról és a díjazottakról bővebben itt lehet tájékozódni.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés