Hírek

Taroltak az iparosok – kiosztották a 9. BuSho díjait

Getaway
Getaway

Getaway

Szeptember 7-én este a budapesti Vörösmarty moziban kiosztották 9. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjait. Idén, a beérkezett 939 alkotás közül 78 rövidfilm szerepelt a versenyprogramban, melyet a helyszínen a nemzetközi zsűrivel és az Országos Diákzsűrivel közösen tekinthettek meg az érdeklődők a hét folyamán, majd ezek közül kerültek kiválasztásra a győztesek, akik a Solide Art által készített gyönyörű szobrocskákat vihették haza!

Szeptember 7-én este a budapesti Vörösmarty moziban kiosztották 9. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjait. Idén, a beérkezett 939 alkotás közül 78 rövidfilm szerepelt a versenyprogramban, amelyet a helyszínen a nemzetközi zsűrivel és az Országos Diákzsűrivel közösen tekinthettek meg az érdeklődők a hét folyamán, majd ezek közül kerültek kiválasztásra a győztesek, akik a Solide Art által készített gyönyörű szobrocskákat vihették haza!
Először a Diákzsűrit szólították a színpadra, akik két különdíjat és egy fődíjat osztottak ki és akiknek nevében elsőként Kránicz Bence lépett a mikrofonhoz: „Nem akadt még egy film az idei mezőnyben, amely ilyen természetesen és magától értetődően tudta volna összehangolni a romantikát a fantasztikummal. Anthony Sabet filmjének zöld jelzésére mi is kiléphetünk a szürke hétköznapokból. Különdíjas a Walk The Light.” Sepsi László következett: „Díjazottjaink között egyetlen film volt, ami vérre menő vitákat váltott ki a diákzsűri tagjai között, ezzel is jelezve, hogy korának egy igen fontos alkotásával állunk szemben. A példaértékű párbeszédek, a vidéki identitás érzékeny bemutatása és a trashesztétika előremutató használata miatt választottuk ezt a filmet. A második különdíj Bera Nándor Fák című munkáját illeti.” Végül Szövényi-Lux Balázs vette át a szót: „A fődíjat egy olyan film kapja, melyben a forma és a tartalom kivételes ötletességgel talál egymásra, melyben a humor és a dráma remek arányban keveredik, és mely örök kérdéseket feszeget játékosan, mégis komolyan. A Diákzsűri az idei fődíját Vácz Péter Nyuszi és Őz című animációs alkotásának nyújtja át.”

Következhettek a Nemzetközi zsűri díjazottjai, amelynek tagjai voltak idén: M. Tóth Géza – filmrendező, Adam Paplinski – lengyel filmes szakember, Jana Grimova – a Brno16 fesztivál munkatársa, Daniela Chlapikova – a szlovák 4zivly filmszeminárium igazgatója és természetesen a zsűri egyetlen állandó tagja, koordinátora, Wolfgang Leis, marketing szakember. Először felsorolták azokat a díjazottakat, akik sajnos nem tudtak jelen lenni az eseményen! A legjobb animáció díja a moldáv Dji. Death fails lett, a legjobb kísérleti film díját a Virtuos virtuell című német alkotás nyerte. A legjobb vígjáték egy finn rövidfilm, még pedig a Do i have to take care of everything? érdemelte ki, a legjobb operatőri díj az Efimera című spanyol alkotásé, a legjobb alakításért pedig Joey Jeetun és Veronica Clifford kapott különdíjat a Don’t let the door hit you on your way out című brit filmben nyújtott alakításukért.

Következhettek azok a díjazottak, akik jelen voltak a fesztiválon, ezért át is tudták venni a díjakat. A szervezők szólították a zsűri képviseletében M. Tóth Gézát, hogy adja át a díjakat az alkotóknak! Minden évben a legjobb rövidfilmes válogatást beküldő stúdiót vagy filmiskolát is díjazzák a fesztiválon, melyet ezúttal a magyar Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nyert el. A legjobb ötlet/forgatókönyv díját a francia Augusto Zanovello vehette át Women’s letters című munkájáért, aki elmondta, hogy hétfőn kezdi a következő alkotását, és nagy energiát ad neki az újabb munkához az itt kapott díj. Mielőtt kihirdették a fődíjak nyerteseit, felkérték Adam Paplinski urat, hogy foglalja össze a zsűri véleményét, tapasztalatát. Elmondta, hogy a zsűri minden tagja más területen dolgozik, mégis nagyon egységes volt a szemlélet és a vélemények, ezért nem okozott gondot a végső döntés.

Következhettek a fődíjak, melyek a zsűri rövid értékelésével kerültek átadásra.

„A nemzetközi zsűri figyelemre méltónak találta a film egyedi atmoszféráját, témájának érzékeny megközelítését és egyetemes üzenetét.” A bronz BuSho díj nyertese, a hamburgi Jan-Gerrit Seyler: Still got lives című filmje.
„Ez a vidám végkicsengésű kis történet egyszerűen és humorosan járja körül a barátság témakörét.” Az ezüst BuSho-díj nyertese, a Nyuszi és Őz című Vácz Péter film, amelyet a film producere Fülöp József vehetett át, aki immár harmadik alkalommal léphetett a pódiumra.

„A határozott történetmesélés, jól felépített dramaturgiai szerkezet, a rendezés és a kiemelkedő színészi teljesítmények miatt a fődijat kapja, az osztrák Michael Rittmannsberger Abgestempelt című rövidfilmje.

Végül a szervezők köszönetet mondtak a Visegrád Alapnak a támogatásért, az összes közreműködőnek, vendégnek, szervezőknek, hogy létrejöhetett idén is a fesztivál, majd levetítették az összes díjazott rövidfilmet! Találkozzunk 2014-ben is, a 10. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon!

Címkék

BuSho Press

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com