Hírek

Tarr Béla életműdíjat vehet át Szlovákiában

tarr_belaTarr Béla rendező a filmművészet gazdagításában betöltött kiemelkedő szerepéért a trencsénteplici nemzetközi filmfesztivál Arany Kamera életműdíját veszi át csütörtökön Szlovákiában.

Tarr Béla vasárnap A rendező mint filozófus címmel tart mesterkurzust a portugáliai Espinho nemzetközi ifjúsági filmfesztivál Training Ground elnevezésű fórumán – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap csütörtökön az MTI-vel.

A pályakezdő fiataloknak szóló rendezvény előadói között van Tarr Béla mellett Gemma Jackson, a Trónok harca-sorozat látványtervezője; Mark Sanger, a Gravitáció Oscar-díjas vágója; Gareth Wiley, Woody Allen több filmjének producere, valamint Joe Walker, a 12 év rabszolgaság és a Sicario – A bérgyilkos vágója.

Hétfőtől a portugál filmarchívum, a Cinemateca Portuguesa szentel vetítéssorozatot Tarr Béla munkásságának Lisszabonban. Az egy héten át tartó retrospektív címe Találkozás Tarr Bélával.

Tarr Béla alkotásai közül látható lesz az 1982-ben forgatott Panelkapcsolat és a Macbeth, a világhírt meghozó Kárhozat 1987-ből, a cannes-i filmfesztiválon is bemutatott A londoni férfi című nagyszabású európai koprodukció, valamint Tarr Béla filmválogatása, köztük Jancsó Miklós Szegénylegények, Ivan Passer Intim megvilágításban, Rainer W. Fassbinder A vendégmunkás és Alfred Hitchcock Téboly című világhírű alkotásai.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya